tisdag 15 september 2009

Drömtidens framtid


Australien berättar.... i nitton noveller (utgivna på Tranans förlag). Jag har läst ovanligt många noveller hittills i år- och nu blev det några till.
-
Det finns ett par författare som väcker extra intresse hos mig. James Bradley är en av dem- hans novell "Sköldpaddornas kyrkogård" hade jag kunnat ha med i gårdagens tema-trio. En otäck men samtidigt mycket vacker berättelse om död.
-
"Har du någonsin lyft på huvudet, tittat uppåt, in i regnet, och sett den egendomligt perspektivlösa världen av moln och fallande vatten? Om du har gjort det så vet du att det finns ett ögonblick när världen viker undan, då regnet verkar göra en paus i sitt fallande, som rörelsen hos en stens parabel vid månvarvets mest avlägsna punkt."
-
"Är jag himmel? Eller är jag vatten? Jag vet inte längre. Det här är kanske vad sköldpaddorna känner när deras tid är kommen. De kanske också känner det som om de vakar, andas.
Som om de flyger"
-
Herb Wharton vill jag också läsa mera av- novellen "Bungo pengaguden" är kort och koncis men slår verkligen huvudet på spiken. Kontrasten mellan aboriginernas traditionella värld och den moderna världen ställs på sin spets.
-
Sammanfattningsvis- novellsamlingen har gett mig mersmak- inspiration att leta vidare i Australiens inte alltför kända författarvärld.

Inga kommentarer: