tisdag 1 september 2009

Mycket tyskt....


har det blivit den senaste tiden och mer ska det bli. Men först en länk till kultursidan i dagens Sydsvenska- bokförlaget Tranan har gett ut tre böcker av Federico Garcia Lorca. Jag hoppas att jag får tid att läsa åtminstone någon av dem.

-

På biblioteket hittade jag Per Landins bok "Dietrich Eckarts onda öga"- ett verkligt lånefynd! I sju essäer skriver Landin om lika många personer som enligt hans förord" spelade en roll under den tyska nationalsocialismens förberedelseår" "Det är mina berättelser om sju män ---- som en gång betraktade sig som den tyska framtidens riddare, men lika ofta kom att ackompanjera de brunas triumfmarscher."

-

Själv måste jag erkänna min fullständiga okunskap- jag känner bara till en enda av de sju (Oswald Spengler)- de övriga är alla helt nya namn för mig.

-

Inspirerad av Bokmoster hittade jag också på biblioteket "En tysk mans historia- minnen 1914-1933 av Sebastian Haffner. Haffner emigrerade till England år 1938 och kom så småningom att arbeta som journalist för The Observer. Han återvände till Tyskland år 1954. Haffners bok handlar om hans intryck av tiden från första världskrigets begynnelse till Hitlers maktövertagande- det är en mycket intressant skildring av ett samhälle som spårar ur mer och mer.

-

Jag väntar under tiden på Uwe Timms bok om 1968...."Heisser Sommer". Jag har också sett att "mitt" bibliotek har ett magasinerat exemplar av Hans Falladas roman "Hur ska det gå med Pinnebergs" (det ska jag försöka lägga beslag på under några veckors tid....).

Inga kommentarer: