En mycket intressant bok. Fängslande. Lärorik. Sju gestalter ur Tysklands förflutna kommer till tals genom Per Landin. Sex av dem helt okända för mig. Flera av dem har blivit förpassade till "glömmeboken" på grund av det samröre de hade med Hitlers anhang under 20- och 30-talen. En av dem var Ernst von Salomon. Von Salomon medverkade i attentatet mot utrikesminister Walther Rahenau- för detta avtjänade han ett längre fängelsestraff. Von Salomon levde ända till 1972 och uppmärksammades år 1951 genom en bästsäljande bok: "Der Fragebogen" (Frågeformuläret).
-
"Boken var på över 800 sidor och innehållet bestod av författarens svar på det obligatoriska frågeformulär som de amerikanska ockupationsmyndigheterna hade utdelat till varje tysk medborgare. Salomon gick igenom de 131 frågorna punkt för punkt- inte därför att han var särskilt intresserad av denna omfattande kartläggning av det slagna tyska folkets inre liv. Men genom att ta ställning till varje fråga om sin egen bakgrund, sin uppfostran och utveckling, sin partitillhörighet och familj, ville han visa omvärlden att amerikanernas försök att demokratisera hans preussiska själ var dömt att misslyckas."
-
En obehaglig person var von Salomon- förvisso. Intressant är det att Ulrike Meinhof ofta besökte honom på 60-talet och inte nog med det- hon hyste stor beundran för honom också. "Les extrèmes se touchent".
-
Per Landins bok är intressant för att den försöker ge en bild av ett Tyskland som kan vara mycket svårt att förstå- Weimartidens Tyskland. Hur kunde de onda krafterna få växa och till sist segra? Jag har läst den här boken samtidigt med "En tysk mans historia" av Sebastian Haffner- även Haffner ger en mycket ingående bild av tiden efter första världskriget- och det maktvakuum som skapades- depressionen, revolterna, oron och så Hitlers smygande maktövertagande. Skrämmande läsning. Nyttig läsning. De onda kan bara växa i kraft om de goda tiger- tystnaden är farlig. Mycket farlig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar