onsdag 2 september 2009

Erich Kästner och Hans Fallada


Vid dagens biblioteksbesök skördades bland annat Erich Kästners bok "Fabian" (Tidens klassiker- utgiven 1978) och "Hur skall det gå med Pinnebergs" av Hans Fallada- tryckt 1934 och i översättning av Gerd Bausch-Lilliehöök. Jag hämtar följande från förordet- skrivet av Anders Österling:
"Det kan icke förvåna, att en roman sådan som Hans Falladas Kleiner Mann, was nun? i Tyskland mottagits som en välgärning. Tacksamheten är berättigad. I rådande förhållanden, arbetslöshet, depression, partihets är det nästan ett litet underverk att en sådan roman kan skrivas, så fin i känslan, så aktsam om det dagliga livets ovägbara ting. Det där som heter poesi har på något vis kommit med utan att sökas; en i detta fall oväntad ingrediens."
-
Jag kommer att läsa med andakt.
-
Jag vill också tillägga att Erich Kästners böcker brändes på nazisternas stora bokbål i april 1933. Kästner var själv åsyna vittne till förödelsen.

6 kommentarer:

agnes i Lund sa...

På Bebelplatz var det bokbålet ägde rum. Nu finns det ju ett fint minnesmärke där - tomma bokhyllor i ett rum under marken. Avundas dig som tar dig tid att läsa de här inte alldeles "färska" böckerna.

Ingrid sa...

Där har jag aldrig varit- men det är en plats jag skulle vilja besöka. Fin symbolik med de tomma bokhyllorna. Jag har börjat få "smak" för den äldre litteraturen, tror jag... känner att det göms mycket i bibliotekets vrår......

Søren sa...

Hvor sjovt: jeg læser netop Kästners 'Fabian' lige nu :-)

Kästner er i øvrigt formodentlig den eneste forfatter der overværede afbrændingen af sine bøger. Hans øjenvidenberetning kan læses her (tysk): http://www.euchzumtrotz.de/front_content.php?idart=28

Desuden fines der en hjemmeside (tysk), hvor man forsøger at få styr på historikken, man samler en kompletliste over de forfattere det gik ud over osv. Den kan ses her: http://www.verbrannte-buecher.de/t3/index.php?id=52

Ingrid sa...

Sören- tack för länkarna- jag minns ett utdrag från Kästners berättelse vid bokbålet i min gamla lärobok i tyska- jag ska genast kolla upp det hela- och otroligt värdefullt med länken till de andra brända böckerna (och deras författare- det bör vara massor av författare....) Vad roligt att du läser Fabian- jag har inte hunnit så långt än- men tycker att boken hittills är rolig och framför otroligt satirisk.

Ingrid sa...

Nu har jag sett listan på de förbjudna författarna- man baxnar. Vad fanns kvar att läsa? Fruktansvärt. Än en gång, tack för länken Sören.

Søren sa...

Det var så lidt :-)

Ja, det er utroligt, når man ser listen, at der overhovedet er nogen forfattere tilbage? Men der fandtes jo også nazistiske forfattere.... :-(