söndag 27 september 2009

Nobelpris- nobelalfabet





I nobel-alfabetet à la Lyran har vi hamnat på bokstaven "I" (fin bokstav :-) förresten....)



Den första pristagare jag tänker på är Isaac Bashevis Singer. Han fick sitt pris år 1978 med motiveringen "för hans intensiva berättarkonst som med rötter i en polsk-judisk kulturtradition levandegör universella mänskliga villkor."


-


Singer är en författare jag känner lite extra för- han strålar med en klar stjärna för mig. Jag minns så väl hans försynta personlighet - någon gång i början på 80-talet sände svensk TV ett program där Singer uppträdde tillsammans med författaren Anthony Burgess- Singer var så blygsam, så blygsam. Han ville knappt gå ut på scenen och sa" men vad ska jag göra där- jag kan ju inte så mycket- det enda jag har lite kunskap om är jiddish." Det blev ett mycket fint program!


-


Jag har läst flera av hans böcker- och jag minns att jag tyckte mycket om hans berättarkonst- två böcker som jag vet att jag föll för: "Satan i Goraj" och "Trollkarlen från Lublin".


-


Svensk TV sände ytterligare ett program om Singer- i hans hemmiljö. Hans skrivarlya besöktes (den var charmigt rörig). Singer blev så lycklig när han hittade ett förlorat papper i alla högar.


-


Ja... så var det en nutida (eller i vart fall levande) författare på I som jag tycker förtjänar nobelpriset. Inte lätt. Jag har hittat en författare (historiker) som inte börjar på "I" visserligen men hans bok "Inhuman bondage" har rätt begynnelsebokstav. David Brion Davis som är författare till detta verk är en av de främsta historikerna i USA- hans specialitet är slaveriets historia. "Inhuman bondage" har undertiteln "the rise and fall of slavery in the new world" Den här boken ger en mycket heltäckande beskrivning och analys av slaveriets historia med fokus på USA. Davis börjar med Amistad- fallet och går så framåt i historien. "It is the ultimate portrait of the dark side of the American dream".

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Intressant med en historiker, och kanske passande med vår nye ständige sekreterare.

Ingrid sa...

Jag har stora förhoppningar på "lutning åt historiker"...med Englund som ständig sekreterare det vore väldigt roligt tycker jag!