onsdag 30 september 2009

Innanför portarna



Jag läser Elsa Björkman-Goldschmidts biografi om Harriet Löwenhjelm. Harriet L dog mycket ung i TBC. Ett av kapitlen i boken har rubriken "Innaför portarna" och syftar på "der Zauberberg" av Thomas Mann. ("Det förtrollade berget" i direkt översättning). Elsa Björkman Goldschmidt skriver om "hur många som kommit till "Trollberget" febriga och uttröttade, bleksiktiga"- "kommer ut igen med spänstig gång och ärrade lungor. Andra blir kvar där hela livet- kanske far de bort ibland men de återvänder och känner det då som att de kommit hem. Åter andra kämpar en oavbruten kamp- segt och saktmodigt, upproriskt och våldsamt för att komma ut, men släpps inte förrän de ensamma får bege sig ut på den sista resan."


-


"Hur det än må gå- en sak förenar alla som varit "däruppe" och skiljer dem från andra: det vakna medvetandet om att livet är en skänk som när som helst kan ta ifrån en."




"Vårt lif är en underlig skimrande skänk


som vi leka med dag efter dag


men det kommer, det kommer en stund, betänk,


då den skrumpnar under vårt tag."




Harriet Löwenhjelm.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Eftersom du uppskattar Löwenhjelm kommer lite tips på evenemang nu i feb/mars. MVH Susi
På stadsbiblioteket i Sthlm pågår 21 feb. - 20 mars en fotoutställning om Harriet Löwenhjelm med flera unika fotografier, som till dags datum legat bortglömda i en flyttkartong på vinden.

Möt Harriet från unga år i Helsingborg fram till sanatorievistelsen i Romanäs där hon avled i tbc 1918. Även teckningar och akvareller.

3 mars kl. 14.00

Release för biografin ”Att skjuta en dront” om författaren och bildkonstnären Harriet Löwenhjelm skriven av Boel Hackman på Bonniers förlag.

Teater, sång och musik i Rotundan ur pjäsen ”Harriet L”.

Vi möter: Boel Hackman, Mirja Burlin, Mattias Käck, Agneta Elers-Jarleman, Gunnar Edander och Nanna Walderhaug.

Ingrid sa...

Tack för infon: Jag lägger upp den som ett separat inlägg- tyvärr har jag inte möjlighet att se utställningen i Stockholm men det kan säkert intressera många andra. Boel Hackmans bok ska jag kika närmare på.