måndag 21 maj 2012

Promenader i Jalta

Jag associerar till Tjechovs  novell "Damen med hunden" men just nu läser jag Karl Schlögels essaysamling som har titeln "Promenade in Jalta" (och som inte finns i svensk översättning).

Krimhalvön (det är där Jalta ligger) hör sedan år 1954 till Ukraina och Ukraina är en självständig stat numera (sedan 1991). Schlögel talar om hur drömmens landskap ofta är mera stabila än de verkliga. Vi har en egen bild av Krim som inte kan ändras av det vi ser med blotta ögat.

Simferopol anno 1856

Till Krim kommer många tåg- framför allt då till huvudstaden som heter Simferopol- de kommer från Riga och Minsk, från Sankt Petersburg och Moskva, Murmansk och Workuta. Tidigt på morgonen då luften fortfarande är kylig och dimfylld möts tågen här på stationen och de besökande stiger av med ofta yrvakna ögon som blickar ut över det nya och främmande.

Krim är platsen där bergen och havet ligger mycket nära varandra och städerna är byggda som på terrasser- man kan känna doften av oleander,lavendel och pinjeträd.Framför allt är staden Jalta värd ett besök. Här möts de gamla grekerna (och de gamla romarna)  och det är också en plats där man kan träffa på Eurasiens stäppbefolkning och det Osmanska riket. Schlögel skriver att Krim är ett paradis för arkeologer- här har man möjlighet att forska i många olika tidsperioder och många olika folkslag. Genom tiderna har också Krim stått för något som det övriga Ryssland inte var- nämligen "det äkta södern och den efterlängtade friheten".

Jalta av idag- här en vy över strandpromenaden (fotot är lånat).

Karl Schlögels essäsamling innehåller många fina betraktelser - Han skriver om Königsberg, Lodz, Lemberg och Bukovina- bland annat. Eftersom det nu finns en bok (Terror och dröm, Moskva år 1937) av Karl Schlögel i svensk översättning kanske man vågar hoppas på flera översättningar. Promenaderna på Jalta blir nog inte prioriterad för en del av essäerna daterar sig till tiden före 1989 och då anses de väl som förlegade... men Schlögel har ju skrivit så mycket annat.


Den här boken om Oder är jag mycket intresserad av (till exempel)....

Inga kommentarer: