måndag 28 maj 2012

Nytt från Australien


Korta listan för australiensiska Prime Minister's Literary Awards för 2012 har tillkännagetts. En del av namnen är säkert bekanta för svenska läsare. Jag tycker själv att det är roligt att se vad som är populärt och i fokus på andra sidan jordklotet- det blir en liten resa i soffan igen, kanske.


Den engelska originaltiteln är "All That I Am" och Anna Funder har blivit mycket känd som författare till boken "Stasiland" också. (Jag har inte själv läst).


En del av Kate Grenvilles böcker har också blivit översatta till svenska- "Sarah Thornhill" är Grenvilles "nomineringsbok".


Här handlar det om hästar- så mycket vet jag. Gillian Mears roman(er) finns ännu inte på svenska.


Alex Miller's "Autumn Laing" handlar bl a om en 85-årig kvinnas summering av sitt liv. Alex Miller är tidigare flerfaldigt prisbelönad för sina romaner.

Janette Turner Hospital har fått flera av sina romaner översatta till svenska- hennes novellsamling "Forecaste: Turbulence" är nu en av de nominerade böckerna.

Någon eller några (inte alla) av de här böckerna ska jag försöka läsa.
4 kommentarer:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Har läst två böcker av Kate Grenville - The Secret River och The Lieutenant - mycket bra, särskilt den första. Jag skulle gärna vilja läsa hennes nya. Tack för tipset!

violen sa...

Ah, litteraturpriser! Alltid intressant. Har redan beställt nyhetsbrev och gillar på FB!

btw, du har inte inträtt på FB än, Inbrig?

violen sa...

Sorry för stavfelet, det ser inte bra ut......:-(

Ingrid sa...

Den luttrade bibliotekarien: Jag läser nog något av Grenville då- verkar intressant!

Violen: Jag gillar också priser- de ger i alla fall tips om landets litteratur (och förhoppningsvis är det ju inte de sämre böckerna som får priserna heller :-) Nej... FB är jag inte med i - hunden har dock ett konto. :-)