lördag 12 maj 2012

P.B.


Det här porträttet cirkulerade runt London i slutet på 1800-talet. Förfärdigat av Frank Miles och förställande ingen mindre än den då mest firade "P.B:n" (P.B. står för "Professional Beauty)- Lillie Langtry.

Begreppet "Professional Beauty" är ett fenomen som mest förknippas med den Edwardianska eran i England. Här kan man läsa mer om detta.

Lillie Langtry (född le Breton) kom till London från Jersey någon gång under 1870-talet. Hon gjorde succé i salongerna och fick snabbt flera mycket mäktiga och tongivande beundrare. Oscar Wilde förtrollades av henne och hon satt porträtt för åtskilliga konstnärer och fotografer - hon blev också Edward VIIs älskarinna.


James MacNeil Whistlers porträtt av Lillie- i den berömda svarta klänningen.

Det finns ganska mycket skrivet om Lillie Langtry och det gjordes också en TV-serie om hennes liv på 1970-talet (baserad på boken ovan).

3 kommentarer:

Josefin sa...

Hade aldrig hört talas om PB - men det var verkligen intressant! Fast PB:s finns nog nu också, men i form av modeller... "Please come, the P. B: s will be there" låter lite som att man skulle visa upp dem.

mimmimarie sa...

Jadå, jag minns TV-serien mycket väl. Lillie hade en enda svart klänning när hon gjorde sin debut i London.

Ingrid sa...

Josefin: Intet är nytt under solen och nog är det så- dagens modeller har "PB-status". Lillie Langtry är ett mycket fascinerande kvinnoöde (och inte alltid en dans på rosor, föreställer jag mig- men serien var mycket välgjord).

Mimmimarie: Den svarta klänningen har gått till historien och Lillie var en smart kvinna.....