onsdag 30 maj 2012

Maj månads bästa

Maj månad är så gott som över- fort gick det och nu är det sommar (fast man skulle inte kunna tro det när man kikar på termometern idag). Jag inledde läsningen i maj med den turkiska författarinnan Emine Sevgi Özdamars självbiografiska (åtminstone till stor del) roman "The Bridge of the Golden Horn" som är en (nr 2) av tre delar i en romansvit. (Ingen av dessa delar är översatt till svenska- ännu).  I höst ger Ràmus förlag dock ut Özdamars "Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden"- en bok jag verkligen ser fram emot att läsa.


Majs allra största läsupplevelse för mig blev Camilla Gibbs "The Beauty of Humanity Movement" som har handlingen förlagd till det moderna Vietnam. Det är en mycket skickligt hopfogad berättelse med trådarna djupt i Vietnams tragiska historia. Camilla Gibb är kanadensiska (men född i London). Ingen av hennes böcker har ännu blivit översatt till svenska. Jag hoppas att "The Beauty of Humanity Movement" ska göras tillgänglig för svenska läsare. Det är den sannerligen värd (och läsarna är värda det också).


Sist men inte minst- (för jag begränsar mig till det magiska tre-talet) Gerbrand Bakkers långsamma, filosofiska och sorgliga roman om Helmer van Wonderen och hans värld "The Twin". Här en roman som översatts till norska, danska och finska men inte till svenska. Hur det nu kan komma sig. Mycket tråkigt är det att konstatera i alla fall. "Bokmoster" har också läst och förtrollats av Gerbrand Bakkers författarskap.

Tre författare- tre länder. Jag är nöjd med spridningen. Däremot är jag missnöjd med bristen på svenska översättningar.....

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

mycket Vietnam man hör om nu

Ingrid sa...

Hannele: Kanske är det hopp om en översättning av Gibbs bok....

Bokmoster sa...

Verkligen förtrollad av Bakker! Just nu spanar jag på de tyska översättningarna av hans andra böcker :)

Ingrid sa...

Bokmoster: Jag förstår din förtrollning fullkomligt- jag tänker också spana vidare efter flera böcker. Konstigt att hans romaner inte blir översatta till svenska.