torsdag 10 maj 2012

Om att ta sig vatten över huvudet....

Jag hittade den på biblioteket idag- Karl Schlögels "Terror och dröm- Mosvka år 1937". Nära 800 sidor och jag skulle så gärna vilja hinna med ... men det gör jag nog inte. Historia är svårt att sträckläsa även om ämnet är aldrig så intressant och författaren aldrig så välformulerad och kunnig så är 800 sidor 800 sidor...

Jag ska dock göra ett försök för jag vill mycket gärna bekanta mig med den här tyske historikern och sociologen som har fått så många goda vitsord och som äntligen (2011 kom boken i svensk översättning) blivit översatt till svenska. Eftersom jag är mycket nyfiken på flera av hans verk (och otålig) har jag faktiskt beställt hans bok om Petersburg (på tyska). Jag hoppas förstås att det kommer mera av Schlögel i översättning.

Så här skriver Schlögel i sin inledning:

" Med året 1937 fick människoliv ett abrupt slut. Det sände chockvågor över hela landet och var kännbart långt utanför landets gränser. Inom loppet av ett år arresterades upp emot två miljoner människor, omkring 700 000 mördades, 1,3 miljoner skickades till läger och arbetskolonier."

Smaka på de siffrorna.

Det första kapitlet har titeln "Navigation: Margaritas flygtur"- och ja, det handlar om Bulgakovs roman "Mästaren och Margarita".

Thomas Nydahl har skrivit om boken HÄR.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

såna böcker kanske man ska äga för att hinna med

Ingrid sa...

Hannele: Det är säkert enda sättet. Tegelstenar är inte de bästa låneböckerna....