onsdag 16 maj 2012

Om betydelsen av gamla brev

Idag är brevskrivandets konst bortglömd och våra sätt att kommunicera har radikalt förändrats. Numera är det de korta textmeddelandenas tid - möjligen e-postens.

 Igår överlämnade min kusin en packe gamla brev till mig- många av dem från början av förra århundradet andra från 50-talet. Här finns en stor del av familjens historia- och jag är glad för lånet (för det är ett lån) och jag har lovat översätta (mycket är danskt) och tolka så gott jag kan. Ett mycket roligt men också sorgligt projekt. Tuberkulosen har i mångt och mycket styrt min familjs öden.

En väska fylld av gamla foton har jag också fått- bland dem ett konfirmationsfoto från 1895.... allvarliga sitter de där, konfirmanderna, flickorna i svarta klänningar och alla med små broscher vid halsen.

En anteckningsbok.... som innehåller en lista på de böcker som fanns hos min mors moster. Den listan ska jag noga gå igenom och kanske inspireras av. Kanske skriver jag några rader om den också.

Ett tidningsurklipp hittade jag med följande lydelse:

"Ett ord på vägen av Meng-Tzu":

" Vi måste vara goda och anständiga gäster i jordens härbärge. Dit hör att ge våra medgäster den trevnad och glädje vi förmår, att inte tränga någon undan eller att ta för oss på någon annans bekostnad, att genom redlighet sprida trygghet omkring oss, att odla syskonkänslan i ressällskapet. Att sedan före avfärden se till att vi väl gäldat får räkning och att vi lämnar ett ljust och värmande minne."

Inga kommentarer: