torsdag 31 maj 2012

Ännu älskad och ännu läst

Tora Dahl läste jag många böcker av i min ungdom och jag tyckte så mycket om hennes romaner om flickan Gunborg. Nu finns Tora Dahls böcker bara att få antikvariskt men på biblioteken har de hållit sin ställning och lyckats klara sig från alltför häftiga utgallringar. Det gläder mig verkligen.

Tora Dahl (1886-1982) gjorde en relativt sen debut (på 30-talet) och år 1954 kom den första boken (i en serie om åtta) om  trolovningsbarnet Gunborg Haag, som blir satt i fosterhem hos den stränga men ändå mycket kärleksfulla fröken Sofia Stolt.

På mitt läsbord just nu har jag ett fynd från Bibliotekets vänners hylla (10 kronor) nämligen den näst sista delen i Gunborg-serien, från 1964 "Sommar och vinter". I den här delen är Gunborg 15 år gammal och på väg ut i vuxenlivet.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

minns inte om jag läst henne

Ingrid sa...

Hannele: Tora Dahl är väldigt läsvärd, tycker jag!

Anonym sa...

Jag tyckte mycket om hennes långa självbiografiska serie men bäst är de tidiga delarna. I de sista delarna närmar hon sig sin egen tid; det blir rätt myccket "name-dropping" då och mindre av gestaltning.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag har inte läst alla delarna men de första minns jag som mycket fina. Jag funderar på att låna hem från biblioteket (de blir förmodligen fjärrlån).