torsdag 24 maj 2012

Kärlek i krigets skugga

Det här är ett foto på den vackra prinsessan Vittoria Colonna - taget omkring år 1900 (då var hon cirka 20 år gammal). Boken jag läser "The Light in Between" har många foton från denna tid- en extra bonus till en mycket fängslande berättelse.

I förordet kan man läsa att författarinnan -Marella Caracciolo Chia- egentligen började med ett brinnande intresse för den man som Vittoria så småningom skulle gifta sig med- den femtonde hertigen av Sermoneta Leone Caetani (1869-1935).Caetani var orientalist, forskade i islam och han reste mycket i sin ungdom. Här ett porträtt från 1880-talet. Marella Caracciolo Chia fascinerades av Caetani (inte undra på) och letade länge efter de brev som han och Vittoria skrev till varandra och så ville hon ha svar på frågan varför Caetani helt plötsligt lämnade Italien (och Vittoria med son) för att bege sig till obygden i Kanada (British Columbia). I detta sökande kom hon in på ett sidospår som var nog så intressant- nämligen den passionerade kärleksaffären som Vittoria hade med konstnären och futuristen Umberto Boccioni.

Umberto och Vittoria möttes för första gången den sjunde juni år 1916- kriget härjade för fullt och Leone Caetani hade tagit värvning och befann sig långt hemifrån. Vittoria hade lämnats ensam men njöt ändå av sommaren på sitt paradis- ön Isolino di San Giovanni (som ligger i Lago di Maggiore). På ön kunde hon odla sin trädgård och vara i så gott som "splendid isolation". Ön blev en tillflykt för Vittoria och Umberto och de inledde ett intensivt och passionerat kärleksförhållande som dock skulle ta slut bara två månader senare.

Breven som sedan skrevs var glödande- Här de sista raderna i ett brev daterat 9 juli :

" Forgive me. I have thrown down in one go everything I am writing. Don't judge me badly. Next time I'll be stronger, calmer, more cheerful. Be indulgent as always. smile and have no fear. Thank you, my sweet friend, my radiant beautiful hope. I feel the scent of the bay trees and the lemon grass! I kiss your dear, good hands respectfully,  Your Boccioni.

Kriget, indirekt, tog Boccionis liv.

"The Futurist painter Boccioni, currently a soldier in the 29th artillery, was riding a horse near Chievo the other evening when the animal suddenly reared and he received a serious wound to the head which proved fatal despite the best efforts of the doctors"  (18 augusti 1916).


"The Light in Between" är en berättelse om två människor som möttes en gång för länge sedan och som älskade varandra under en kort tid- förevigat genom brev och genom en författares ihärdighet och alldeles egen passion för denna vackra historia . Den amerikanske konstnären Frank Weston Benson står för den vackra omslagsbilden. Vill man se fler av hans verk är här en länk.

2 kommentarer:

violen sa...

Ja visst är Barnes bok bra. Det är så sällan jag läser dylikt nu för tiden. Jag var inte beredd på att den skulle vara så välskriven, tycker inte att den fått särskilt stor uppmärksamhet (?)
Det var mitt intresse för litteraturpriser som fick mig att läsa den...

Ingrid sa...

Violen: Barnes bok blev ganska snabbt översatt till svenska -det är annars så synd att översättningslitteratur blir så styvmoderligt behandlad här i Sverige. (Speciellt om originalspråket är icke-engelskt). Jag har sett några blogginlägg om boken men kanske inte ett överflöd av dem. Jag föll också direkt...