lördag 12 maj 2012

En klassiker


Lyran utmanar till läsning av klassiker i sommar. Jag hade gärna följt med på den resan men jag är rädd att det bara blir pannkaka för egen del. Sommaren brukar försvinna i en hägring och det blir ofta inte lika mycket läst som jag hade planerat.

Boken på bilden skulle jag dock mycket gärna vilja läsa- det är en japansk klassiker och den skrevs år 1905. Det ska finnas en svensk översättning. Lättast är nog att skaffa den engelska versionen och det tänker jag göra, snart. "I am a Cat" är en satirisk roman som har handlingen förlagd till Japan under den tid som kallas för "Meijiperioden".


Författaren- Natsume Soseki (1867-1916) har skrivit fler böcker som översatts till svenska- bland annat "Kokoro" och den finns fortfarande att få tag på via nätbokhandeln. Pontes heter förlaget som har gett ut (1996). Natsume är också känd för sina haikus (även de finns i svensk översättning -"Jag minns gräshopporna" går att köpa fortfarande och har getts ut på förlaget "Bambulunden".)


4 kommentarer:

lustigkulle sa...

Jag har läst Kokoro av samme författare. Jag tyckte mycket om den. En vemodig historia.

Man kanske kan hitta katten på antikvariat?

Lustigkulle sa...

Jag hittar inte någon svensk översättning av I am a cat i biblioteksdatabasen. Tyvärr.

Mrs Calloway sa...

Så lustig, Ingrid! Kokoro ligger i min kundkorg på Adlibris!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag ska absolut läsa Kokoro. Jag hittade heller inte "katten" i biblioteksdatabasen. Jag har beställt på engelska.

Mrs C: Vilket sammanträffande! Jag beställer nog, jag också!