tisdag 26 oktober 2010

Nu har jag gjort det

Jag har beställt en bok av Grazia Deledda (Nobelpris 1927). (Ja, på fjärrlån alltså)- det finns inte så många exemplar av varje utgiven och översatt bok kvar i lager... Mitt val blev "På onda vägar" - den kom ut för första gången 1896.
-
Om jag tror att det blir en stor läsupplevelse? Nej, jag har inga speciella förväntningar. Jag bara vill stilla en nära livslång nyfikenhet på damen i fråga. Det är nämligen så att så fort nobelpristagare började diskuteras i mitt hem kom det alltid en stående kommentar från min kära mor om att "den där Graaaazia Deledda var då det värsta i författarväg som de där gubbarna någonsin valt ut". Vad min stackars mor hade pinat sig till att läsa av Deledda fick jag aldrig reda på- men jag vill i alla fall se om denna författarinna är så hemsk som ryktet har gjort gällande....
-
(Helmer Lång är heller inte särskilt entusiastisk i sin bok " De litterära nobelprisen")
-
Motiveringen till priset låter ganska tjusig: " ... för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem.
(Fäderneön var Sardinien (och Helmer Lång har angett fel ö in sin bok!!).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du får rapportera - hon borde vara intressant i alla fall. " Deledda skildrar realistiskt, med känslostyrka och åskådlighet, sin hembygds folkliv" står det i wikipedia.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag lovar att rapportera. Jag valde den roman som såg ut att ha fått bäst kritik.

Vixxtoria sa...

Vilken intressant kommentar av din mamma. Lite könsförrädare där ;-)

Det låter ju hur som helst som en väldigt kontroversiell pristagare, och det ska bli spännande att se vad du skriver om henne.

Det är så himla bra att ha dig som researcher, Ingrid!

Ingrid sa...

Tack ska du ha Vixxtoria! Jo, lite könsförrädaraktigt var det väl att fälla sådana kommentarer om Deledda. :-) (det finns ju inte alltför många kvinnliga nobelpristagare). Jag väntar med spänning på den beställda boken och hoppas att den går att läsa... men jag lovar att anstränga mig nu när jag har gjort mig omaket att få hit boken.