torsdag 28 oktober 2010

Two fat ladies

Jag har varit på biblioteket och hämtat "Ladies" av Johan Hakelius- väldigt efterlängtad. Det är en tjock bok på över 500 sidor om excentriska engelska damer. (Hakelius har ju redan skrivit om herrarna i "Döda vita män" (-alldeles fantastiskt underhållande). Jag kunde inte låta bli att öppna boken genast. Första kapitlet handlar om "The two fat ladies" som lagade mat i engelsk TV (BBC2) under slutet av 90-talet- Jennifer Paterson och Clarissa Dickson Wright. (Jennifer Paterson gick bort för lite över tio år sedan ).

-

Jennifer Paterson diagnosticerades med lungcancer mitt under inspelningen av seriens fjärde säsong (hon var storrökare under större delen av sitt liv)- när hon låg på sin dödsbädd fick hon brev från en hälsofanatiker som berättade att lungcancern naturligtvis var Jennifers eget fel- hon hade ju rökt så förbaskat mycket. Jennifers svar blev kort och koncist: " Jag är 71 år och du är en fjant"
-
Tyckte man om "Döda vita män" tycker man säkert om "Ladies" också. Jag är själv mycket förtjust i Hakelius kåserande anekdotstil- det är inte analyserande, det är inte högtravande- det är menat att vara underhållande och att väcka intresse för det där "anglosaxiskt udda". (Detta sagt eftersom jag har läst någon magsur kritiker ondgöra sig över att Hakelius "tar för lätt på ämnet" - Herre Gud, tänker jag - spänn av och låt dig roas en stund i stället av en duktig skribent. ,

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vad kul! jag väntar på mitt ex. Det kanske kommer snart. Längtar efter att läsa om excentriska damer.

Ingrid sa...

Jag tycker själv så mycket om Hakelius sätt att skriva- och de där "Two fat ladies" är verkligen excentriska- var och en på sitt sätt. Jag missade tyvärr matlagningsprogrammet - men det finns på DVD, tror jag. Hoppas att du får din bok snart!!