onsdag 6 oktober 2010

Fortsättning på den tyska hösten

Det finns många tyska klassiker som jag är nyfiken på och några som jag vill läsa om.


-


Arnold Zweig hade jag inte hört talas om förut men läste om honom och hans bok "Erziehung vor Verdun" (Education before Verdun)- boken kom ut 1935. Zweig var själv soldat i den tyska armén under första världskriget- efter kriget blev han pacifist och socialist. Boken skildrar hur en ung man undan för undan förlorar många av sina illusioner. Från 1933 och fram till 1948 bodde Zweig i Palestina- han flyttade sedan tillbaka till Tyskland där han bosatte sig permanent (DDR). På svenska har han översatts på 30-talet :"Striden om sergeant Grischa" och " Bilan från Wandsbeck".


-

Anna Seghers. I Sverige torde hon vara mest känd för "Det sjunde korset" som kom ut i ny översättning år 1978 (boken har också filmatiserats). Den handlar om sju mäns flykt från ett koncentrationsläger (Westhofen). Det är en hemsk och samtidigt spännande bok - när de sju männen flyr spikas sju kors upp i lägret....berättelsen skrevs mitt under brinnande krig ( i landsflykt). Anna Seghers har också skrivit "Transit" som jag gärna vill läsa." Transit" skildrar flytkingars hopp och förtvivlan och handlingen är förlagd till Marseilles under andra världskriget. (Boken har översatts till franska, spanska och engelska- men ännu inte till svenska....)

-

Werner Bräunig: Rummelplatz och för en väldigt fin beskrivning av boken länkar jag till siten "New Books in German" (där har jag för övrigt hämtat mycket av informationen ovan - en väldigt bra bok"site"- dessutom skriven på engelska.)

-

Hans Falladas "Hur skall det gå med Pinnebergs" (Aldus förlag 1976) kan jag också rekommendera - jag skrev några rader om den förra året- här är länken.

-



Thomas Manns Buddenbrooks blev en av de första böcker jag läste i år- och jag lade upp den som favorit direkt. En helt fantastisk läsupplevelse. Jag såg sedan filmen också men den kunde inte alls mäta sig med boken - den var en mycket blek kopia och jag blev rejält besviken. Nu ser jag att Manns Bergtagen getts ut i ny upplaga (på svenska) år 2001- och den vill jag gärna läsa (jag har bara läst Bergtagen på engelska tidigare och det var inte något vidare....).
-
Wolfgang Borcherts Utanför dörren (översättning: Bodil Zalesky) (Draussen vor der Tür) finns att köpa hos Perenn förlag (och även hos AdLibris).
-

5 kommentarer:

It's all about Books sa...

Jag vill jättejättegärna läsa Thomas Mann - har letad böcker av honom på sistone, men de är inte så lätta att få tag i...

Søren sa...

Hvor er det spændende med dit tyske tema. Christine Brückner og Irmgard Keun kender jeg slet ikke!

I øvrigt: Zweig skrev på en ufuldendt cyklus, som Erziehung vor Verdun og Striden om sergeant Grischa er en del af. Læs evt mere her (på tysk!): http://www.dhm.de/lemo/html/biografien/ZweigArnold/index.html

Ingrid sa...

It's all about Books: Nej, Thomas Manns böcker är inte helt lätt att hitta hos bokhandlarna- det är synd. Buddenbrooks kom dock ut i ny utgåva förra året- men det finns ju så många andra böcker av Mann... och han är ändå nobelpristagare... dåligt, tycker jag att det ska vara på det viset.
Sören: Jag kände heller inte till vare sig Christine Brückner eller Keun sedan tidigare-två av Brückners böcker har jag beställt som fjärrlån. Tack för länken ! Aha- en serie. Jag beställer nog Zweigs böcker också. (De som går att få tag på dvs)

Mrs Calloway sa...

Så roligt att du tyckte så mycket om att läsa Buddenbrooks! Det är nästa bok i vår läsecirkel. Filmen var verkligen urusel. Jag blev så snopen. Däremot har det gått en TV-dokumentär om familjen Mann ett par gånger och den var däremot alldeles utmärkt. Så bra att jag såg den båda gångerna.

Ingrid sa...

Mrs C: Dokumentären har jag missat (synd). Buddenbrooks är verkligt bra. Hoppas att ni gillar den i bokcirkeln.