torsdag 14 maj 2015

En resa längs "The Cut" och en ung flickas vedermödor


 Jag är just nu helt fördjupad i en roman av den engelske författaren Alan Patrick Herbert och boken ser ut precis som på bilden ovan-( ingen ska säga att jag köpte den för det vackra omslagets skull.)
Jag tror inte att den här författaren finns översatt till svenska (men jag har inte kontrollerat) - och nu lär det vara för sent, tråkigt nog, för han skriver riktigt fängslande.

A.P. Herbert (1890-1971) var en flitig skribent och han hann med att ge ut många böcker och skrifter.
Romanen "The Water Gipsies" är nog en av de mera kända av hans alster och den fick ett gott mottagande på sin tid (utgivningsåret var 1930). A.P. Herbert kan vara både ironisk och elak i sitt iakttagande av mänskliga svagheter- och han gisslar speciellt den så kallade överklassen (men alla kan få sin släng av sleven- oavsett klasstillhörighet).


Slussen vid Brentford (lånat foto)

Huvudpersonen i "The Water Gipsies" heter Jane och hon är dotter till en änkling som verkligen inte har haft så stor tur i livet (och han blir inte hjälpt av en god portion dåligt omdöme)- Jane bor på en husbåt tillsammans med pappa och en yngre syster- hon är förnuftig och nyfiken, ivrig att lära sig mera om livet men med utnyttande av hjärnvindlingarna hon begåvats med.

Jag har inte läst hela boken ännu men blev så begeistrad i både handling och personbeskrivningar att jag kände ett näst intill tvång att skriva några rader om denna speciella berättelse. Tiderna som man hamnar i kommer naturligtvis aldrig tillbaka men det är lärorikt och spännande och författaren har verkligen ett härligt sinne för humor. (Han är vass).

Ett kapitel har fått titeln "Up the Cut"- och vad är då "The Cut"- det undrade jag också. Att det var en vattenväg, det förstod jag men var fanns den och hur såg den ut? Jag blev mycket nyfiken. Jag hittade en hel sida om "The Cut" eller "The Grand Union Canal" som den egentligen heter.

The Grand Union Canal in England is part of the British canal system. Its main line starts in London and ends in Birmingham, stretching for 137 miles (220 km) with 166 locks. (Källa: Wikipedia).

A P Herbert var mycket förtjust i just "The Cut" och här är ett litet smakprov:

The locks are the landmarks and milestones and strenuous obstacles of the water highway. At the locks the boatwomen draw their water, buy their bread and milk: the lockkeeper comes out of his little house and, leaning over his garden fence, distributes the news of the day. On closing day the village lovers hand over the high gates and watch the boats go through, drawn by the water and the strange charm of gipsy vessels.

En svunnen tid... men underbar att läsa om. Här ytterligare ett utdrag från boken (och då handlar det om politik). Jag är mycket nyfiken på hur det ska gå för Jane så jag vet vad jag ska göra idag!

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jodå, han översattes till svenska på 1930-talet.

Jenny B sa...

Det låter som en riktigt intressant bok! Så bra att du hittat och läst den och berättar om den! Och jag gillar faktiskt omslaget. Den åker upp på min läslista. Tack!

Kurt sa...

Ja Alan Patrick Herbert har som sagt översatts till Svenska, men libris listar författaren som både "Herbert, Alan Patrick" och som "Herbert, A. P. ".

Ingrid sa...

Hannele och Kurt: Så bra- då kan man kanske hitta mera av honom på antikvariaten.

Jenny: Boken är intressant för just tidsspeglingen och för personporträtten- visserligen är slutet något "lavet" men det tar inte ifrån romanen det som jag tycker är viktigt och tänkvärt.