torsdag 21 maj 2015

Brev med historia

 
Vincent van Gogh: Les lettres
Broché: 2150 pages
Editeur : Actes Sud (14 octobre 2009)
Collection : BEAUX LIVRES


Vincent van Gogh var en mycket flitig brevskrivare- det finns flera böcker med hans brev i urval- och den mest kompletta är förmodligen den här ovan men den har ett för mig alldeles oöverstigligt pris. Jag får drömma och betrakta omslagsbilden. (Van Gogh illustrerade ofta sina brev med teckningar).

Jean-Francois Millet: Aftonbönen (1857)

Jag nöjer mig för tillfället med H.P. Rodhes bok "Van Goghs värld" som innehåller ett urval av konstnärens brev.

"London, januari 1874

Käre Theo,

Tack för ditt brev. Jag önskar dig av hjärtat ett gott nytt år. Jag vet att det går bra för dig i affären för det har jag hört av herr Tersteeg. Av ditt brev ser jag att du har hjärta för konst, och det är en bra sak. Jag är glad över att du tycker om Millet, Jacque, Schreyer, Lambinet, Frans Hals etc., för, som Mauve säger "det är det riktiga". Ja, Millets målning Aftonbönen, "det är det riktiga", det är rikt, det är poesi.- Vad jag gärna skulle vilja tala med dig om konst, nu få vi i stället skriva till varandra så ofta som möjlige; gläd dig över det som är vackert så mycket du kan, de flesta gläder sig inte nog över det som är vackert.----


Madame de Sévigné (1626-1696) var en mycket bildad kvinna  och hon skrev många brev- i min hand just hu har jag "Selected Letters" (utgivning Penguin Classics.) och jodå, det finns svenska översättningar också.

Det är så underbart att läsa dessa gamla brev och jag kan se brevskrivarna framför mig med fjäder/stålpenna i hand och så ett bläckhorn på skrivbordet. När jag sist köpte skrivmaterial (papper) såg den unga expediten lite sorgset på mig och sa" ja, i min generation skriver vi ju inga brev längre- vi har ju våra smartphones".  Jag tänkte - ni skulle behöva skriva med vanlig penna på vanligt papper för att lära er att ta det lite långsammare. Allt ska gå så fort idag, intrycken ska komma från alla möjliga håll och jag tänker att det måste koka i skallen till slut.

Jag är och förblir en pappersälskare.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

brev är gul, speciellt de gamla.

Hanneles boparadis sa...

Brev är kul läsning, speciellt de gamla.

mimmimarie sa...

Oh ja. Jag är lycklig ägare till flera äldre utgåvor av kända och okända människors brev. De upphör aldrig att fascinera.

Ingrid sa...

Hannele och Mimmimarie: Brev ska man vara rädd om- de är helt oersättliga. Jag tycker synd om alla som växer upp med enbart e-post eller sms på sin agenda.

tant Hannele sa...

jag är så gammal... i skolan i Finland minns jag de hemska bläckhornen i 2:a klass, det var inte lätt när man var 8 år

Ingrid sa...

Hannele: Bläckhornen minns jag också- och jag har lärt mig skriva med stålpenna- det var inte lätt....