söndag 17 maj 2015

Konsten, kriget och kärleken


Jag vill inte påstå att författaren Peder Sjögren är bortglömd men hans böcker har i många fall gallrats ut från våra bibliotek. "Svarta palmkronor" (som filmatiserades) kan man kanske hitta och just den romanen finns ännu att köpa via bokhandeln- annars är det (som vanligt) antikvariaten som får stå till tjänst.

Jag har inte läst något alls av denne författare (men "Svarta palmkronor" såg jag en gång på TV och vill minnas att jag tyckte att hela alltet var ganska tråkigt- boken är säkert mycket bättre).

Peter Ejewall har skrivit en biografi över Peder Sjögren (1905-1966) (Ellerströms förlag har gett ut) och den har jag just nu i min hand- det är där jag tänker börja. Ejewall inleder med att skriva om hur han har följt Sjögren längs tre teman- tre problematiska K: konsten, kriget och kärleken.

Peder Sjögrens liv var komplicerat och - äventyrligt. Två krig deltog han i som frivillig- det spanska inbördeskriget och det finska vinterkriget.  Upplevelserna under det finska vinterkriget blev till en roman- "Kärlekens bröd" (1945). Sedan följde ett tiotal böcker men Peder Sjögrens prosa ansågs svåråtkomlig (han använde sig av så kallad "experimentell form" och han älskades mera av kritiker än av vanliga läsare. ) Svarta palmkronor och Kärlekens bröd anses dock vara mera tillgängliga för "gemene man".

''Ännu har ingen man gått till en front i den hemliga tanken att döda. Han har gått med den hemliga tanken att dö.''  Dessa ord är hämtade från "Kärlekens bröd" och de har blivit bevingade.

Sjögren räknas som något av en outsider, en mycket särpräglad författare och människa. Jag dras som en magnet till ett sådant författarskap.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

såg filmen i veckan i svt

Ingrid sa...

Hannele: Jag ska läsa boken.