tisdag 19 maj 2015

Ett jubilar värd att fira


Axel Törnemans vackra bilder pryder tidskriften från år 1925


Jag talar om Svenska Turistföreningen-STF- som firar sitt 130-årsjubileum just i år. På biblioteket hittade jag (ganska undangömt i magsinet) hela 1935 års årgång av STF:s tidskrifter i bunden form. Då var det de första femtio åren man ville hylla.  Tänk att den här boken har klarat sig undan utgallring/bortforsling (det är också värt att fira)- en gång var den nr 281 på Törringe folkbibliotek. (Törringe ligger i närheten av Svedala).

"De som äro intresserade för bildandet af en allmän Svensk Turistförening, behagade sammanträda till konstituerande möte Fredagen den 27 Februari 1885 kl. 5 e.m. i stora salen å Stadshotellet."

Det var i Uppsala det hela började och det var under en brytningstid mellan gammalt och nytt resande. Man for inte längre "på tur" med häst och vagn i samma utsträckning- järnvägarna bredde ut sig och även ångbåtstrafiken fick allt flera kunder. Norrland var dock ett i mångt och mycket oskrivet blad för de flesta resenärer- år 1881 kunde man inte komma längre än till Ånge med tåg och man trodde att Sulitelma var Sveriges högsta fjäll.


Att kuska runt på cykel (eller velociped) var inte tillrådligt- "cyklarna voro på denna tid av den livsfarliga typ, som hade tramporna fästade vid det jättestora framhjulet och vars för skams skull medsläpande bakhjul icke bildade tillräckligt motvikt för att förekomma, att det obetydligaste hinder i vägbanan åstadskom en katastrof.". Snart kom dock den så kallade "kängurumaskinen" med likstora hjul och några år senare fattade man fördelen med luftfyllda ringar på cykeln.

Genom de här gamla tidskrifterna från 1935 (och främst då jubileumsnumret från februari) kan man göra en alldeles utomordentligt intressant resa genom ett annat Sverige. Här berättar Sigfrid Siwertz om turistföreningens fjällstugor, Axel Romdahl skriver om svensk natur i svensk konst och man ska absolut inte glömma att snegla på alla annonser i kanten- de är nog så viktiga för att illustrera tiden.

Reklam görs bland annat för den nya Rollericordkameran.


Visst har gamla böcker ett stort värde!

4 kommentarer:

Hannele sa...

Strindberg läste också denna tidning, kul att läsa gamla nummer (vi har nya).

Ingrid sa...

Hannele: En fin tidning och årsböckerna är både lärorika och trevliga att läsa!

Anonym sa...

Vad roligt att läsa om cyklarna "av den livsfarliga typ", och visst har gamla böcker ett stort värde!

Jag tittade på bokbörsen, finns flera Svenska Turistföreningen-böcker, till exempel från 1929 "En bok om Stockholm" och från 1931 "En bok om Göteborg". Jag älskar gamla böcker och att läsa vad människor tänkte om sina städer och om vad som helst.

För mig är det verkligen bra att man kan läsa STF-böckerna @ runeberg.org! Det är "second best" och riktiga böcker är någonting helt annat, men nu kan jag läsa och lär mig om Sverige där, och man kan ladda ner gamla bilder...

Ingrid sa...

Klemperer: Så bra att man kan läsa STF-böckerna på Runeberg.org. De innehåller ofta mycket fina berättelser och artiklar. Gamla böcker har verkligen ett så stort värde.