söndag 24 maj 2015

Flauberts papegoja

 

En gång hade jag Julian Barnes roman i min bokhylla men den är borta nu, tyvärr och på biblioteket är den redan bortgallrad.

Nå, det får bli den "äkta varan" i stället för papegojan kan man läsa om i den första av de tre berättelserna som har samlats i "Ett enkelt hjärta" - nyligen utgiven av Norstedts förlag (och det är utmärkt att det kommer en ny utgåva av de här små (stora) mästerverken.)

"Ett enkelt hjärta" är titeln på en kortroman eller lång novell och det handlar om den trogna tjänarinnan Félicité och hennes vandring på jorden. Flaubert som blivit kritiserad för sina tragiska och deprimerande romaner av bland andra George Sand hade antagit en utmaning och så (för att framför allt kanske tillfredställa madame Sand) skrev Flaubert sin vackra berättelse om Félicité. Félicité är en enkel kvinna av enkelt ursprung men hon har egenskaper och karaktär som få- och även om hennes liv egentligen är sorgligt i mångt och mycket så reser hon sig över allt- och framstår som en om inte levnadskonstnär så i alla fall en som klarar av att uthärda och ändå hitta och njuta av de få glädjeämnen som kommer i hennes väg. Novellen är så skickligt sammanvävd och Flaubert visar på ganska få sidor att han är en mycket stor författare.

Gustave Flaubert var också en flitig brevskrivare (hans korrespondens lär omfatta över 5 000 sidor) och en hel del av dessa brev finns att läsa i bokform.

”En människa är bara ett litet kryp. Vår glädje liksom vår sorg bör uppgå i vårt verk. Man urskiljer inte i molnen daggens vattendroppar som solen har fått att stiga dit upp!”  (citat från ett brev till Louise Colet).

Det finns en välskriven biografi över Flaubert- (på originalspråket) av Pierre-Marc de Biasi " Gustave Flaubert. Une manière spéciale de vivre (utgiven av Grasset & Fasquelle 2009). Lena Kåreland har recenserat i SvD.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

du får väl låna min :)

Ingrid sa...

Tack, Hannele! :-)