Henry Parland (1908-1930).
´Han blev bara 22 år gammal, Henry Parland och en enda diktsamling hann han med att ge ut under sitt korta liv "Idealrealisation"- postumt kom sedan en samlingsvolym med dikter, essayer, novellfragment och en roman "Återsken".
Modernista förlag ger ut Henry Parlands produktion på nytt (även om man får vänta några månader på böckerna).
Så här skriver Rabbe Enckell om "Idealrealisation":
"Idealrealisation" är inte av 40-talet, inte ens av 20-talet. Den har varit aktuell och akut redan under 80-talet och helt visst även tidigare. Den sätter in med rätt jämna mellanrum i en värld, som både älskar att krossa sina illusioner och få dem krossade"
Jag tror att 1920-talet var ett säreget årtionde. Man hade precis genomlidit ett stort och förödande krig- ekonomin var minst sagt i farozonen och man kunde förutspå ett annalkande oväder- mullret tilltog alltmer.
Herre Gud
låt oss hellre
dikta i pengar
som Ivar Kreuger
eller Basil Saharoff;
de kan ge fan i Nobelpriset.
River ut ett blad ur historien
och skriver ut kvitto:
erhållit Europa
vilket härmed erkännes.
(Henry Parland)
En annan finlandssvensk poet, Gunnar Björling sa om Henry Parland att han var "ett ljus tänt i livets fördumningsanstalt". --- och " Han var en representant för efterkrigsgenerationen- dess livshunger, illusionslöshet, rotlöshet och tragiska livsmedvetande."
Strindbergs bibliotek #48
1 timme sedan
2 kommentarer:
Så bra att hans böcker ges ut igen, och så bra att du berättar om det! Hans namn finns någonstans på min läslista. Ett "ljus [...] i livets fördumningsanstalt" är ju alltid välkommet.
Jenny B: Jag kommer att skaffa Parlands böcker så snart det finns möjlighet (antikvariaten har förstås en del)- jag gillade också det där med ljuset i livets fördumningsanstalt.
Skicka en kommentar