onsdag 13 maj 2015

Tematrio- Andra världskriget


Lyrans tematrio den här veckan handlar om det andra världskriget. Det finns såavis av böcker och filmer om ämnet. Speciellt de senaste åren har det varit hausse (mest faktaböcker) vad gäller  detta krig och dess historia.

Ska jag välja en bok blir det Norman Mailers "De nakna och de döda" som utspelar sig i Stilla havet. En otäck bok (men krigsskildringar är sällan något annat). Boken har också blivit till film.


Leslie Howard var en mycket fin skådespelare och med många roller i bagaget. År 1941 kom filmen "Pimpernel Smith" (Röda nejlikan i andra världskriget). Slutorden är klassiska: "We will all come back". Och tillbaka kom de ju- tack och lov.


Den sjätte juni år 1944 kom de över havet- och Cornelius Ryan skrev om människorna som var med- boken blev en storsäljare (och filmen gick för fulla hus). Min pappa och jag såg filmen tillsammans och pappa berättade om hur han hade nästan dansat till sitt arbete den där dagen i juni- det var en stor lättnad att invasionen äntligen kom.

George S. Patton

George Patton var en kontroversiell general och han krigade på sitt eget sätt- egensinnigt och skoningslöst- men han lyckades där andra misslyckades och han höll hårt på den militära disciplinen. Filmen om hans krigsinsatser (med George Scott i huvudrollen) har blivit en klassiker.

We herd sheep, we drive cattle, we lead people. Lead me, follow me, or get out of my way.

George S. Patton
Sist men inte minst filmen om Mrs Miniver - i  huvudrollen Greer Garson. Filmen byggde på en bok av Jan Struther och den har mycket fokus på Dunkirk och räddningen av de instängda soldaterna där.

5 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Tre nya titlar för mej, intressant tips.

Monika sa...

Den längsta dagen har jag faktiskt läst, en väldigt bra bok.

Robert W sa...

Det var intressanta boktips!

Mrs Calloway sa...

Pimpernel Smith såg vi i skolan. Den var jättespännande!

Ingrid sa...

Hannele: "Mrs Miniver" är jag speciellt förtjust i.

Monika: Mycket bra bok- filmen är också ganska enastående välgjord.

Robert: Hoppas att du ska bli inspirerad!

Mrs C: Visst var det en spännande film- och en film som kan ses nästan hur många gånger som helst.