fredag 13 februari 2015

Zwartezusterstraat eller On Black Sisters' Street av Chika Unigwe


Fyra kvinnor- fyra öden och alla är de djupt tragiska. Den nigerianska författarinnan Chika Unigwe har skrivit om en mörk sida av tillvaron. Handlingen skiftar mellan Lagos och Antwerpen och i fokus står Chisom - eller Sisi som hon kommer att kalla sig. Chisom är sina föräldrars stora hopp om en bättre framtid och hon kostas på en god utbildning bara för att hamna mitt i arbetslöshet. När man lever utan arbete och försörjning är det lätt att tro på sagor och Chisom låter sig luras. En hallick och profitör av sällad skådat slag dyker upp och så inbillas Chisom att det finns ett bra arbete som väntar på henne i Antwerpen.

Det där arbetet är något helt annat än hon anat och Chisom tvingas till prostitution- hon bor hos en "madame" tillsammans med tre andra unga kvinnor, Ama, Joyce och Efe.

Chika Unigwe manövrerar berättelsen mycket skickligt och vi får en djup insikt i de fyra kvinnornas tillvaro och går in i deras tankar och deras drömmar. När romanen börjar får vi reda på att Sisi har mördats och så börjar kvinnorna att komma närmare varandra, de talar om sina liv.

Det är obehaglig läsning men det är också läsning som känns viktig och nödvändig. Jag läser att Chika Unigwe (som är bosatt i Belgien) verkligen levde sig in i dessa kvinnors förhållanden-och den här boken känns mycket äkta. Ingen kan läsa utan att bli djupt berörd och skakad.

Bernadine Evaristo har recenserat i The Independent.

Chika Unigwe har fått ett par noveller översatta till svenska men såvitt jag kan se är det allt- hittills.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för recensionen! Jag kände inte till författaren eller boken innan. Det är viktigt att berätta om de här kvinnornas livsöden - det är för lätt att hamna i ogrundat tyckande om deras situation.

Ingrid sa...

Jenny: Jag tycker att boken är angelägen och författarinnan har verkligen ansträngt sig för att skriva realistiskt.