lördag 14 februari 2015

Henne vill jag läsa mera om


Glasmålning föreställande Eleanor av Akvitanien (lånat foto). Målningen finns i katedralen i Poitiers.


Hon måste ha varit något alldeles sjusärdeles denna kvinna- två kungar var hon gift med och dessutom kom hon att bli mor till ett par också. (Rickard Lejonhjärta och Johan utan land).

Hon blev över 80 år gammal och levde mellan 1124 och 1204. Tio barn fick hon och hon var ofta på resande fot (ibland av nödtvång för att hon tvingades fly undan hot och faror så några nöjesresor var det nog oftast inte fråga om).


Det finns hur mycket som helst skrivet om Eleanor så svårigheten är snarast att hitta något som inte är för lättviktigt och inte heller för snustorrt. I mina händer just nu har jag Dan Jones bok "The Plantagenets" som är både välskriven och lätt att ta till sig men här handlar det inte bara om Eleanor av Akvitanien utan om hela den rad av kungar och ättlingar till dem som kom att styra England och delar av Frankrike under många år.

Jag kommer att fortsätta mitt letande.

5 kommentarer:

Alice sa...

Norah Lofts har skrivit en roman om Eleanor av Akvitanien. Den svenska översättningen hade titeln Eleonora och på engelska tror jag att den heter Queen in waiting.

Mrs Calloway sa...

vad det finns många fantastiska historiska kvinnor som det är intressant att läsa om! hur ska man hinna allt?

Anonym sa...

Alice: Tack för tipset.

Mrs C: Det är verkligen en utmaning att hinna läsa så mycket som möjligt om dessa kvinnor.

Ingrid

Anonym sa...

Var hittar man Eleonor (eller Queen in waiting)? Hittar ingenstans!

Mvh
Nina

Ingrid sa...

Nina: Om du vill läsa på engelska finns boken (Queen in Waiting) att köpa från Amazon.uk (antikvariskt). Eventuellt kanske du också kan försöka med bibliotekets fjärrlånetjänst (då får du den svenska översättningen).