onsdag 25 februari 2015

Sånger från äldreomsorgen


Jag har skrivit lite om den här diktsamlingen tidigare. Nu återkommer jag till den eftersom Jacques Werup säger att Thoursies böcker numera är rariteter- fast jag tror att just "Sånger från äldreomsorgen" från 2009 går att få tag på fortfarande via vanlig (nät)bokhandel.

Ragnar Thoursie blev 90 år gammal och belönades under sitt långa liv med flera litterära utmärkelser. På omslaget till det som kom att bli Ragnar Thoursies sista diktsamling kan man se bitar av hans mor Signes lapptäcke. Om sin bok skriver så Thoursie (med referens till Signes lapptäcke) "I mina försök gäller det dock ett lapidariskt material av annat slag. Minnesnoteringar, små anteckningar från den miljö, äldreomsorgen, som jag med ålderns rätt blivit integrerad i."

Det poetiska lapptäcket har blivit till en både sorglig och ömsint betraktelse över vårt ändliga liv.

Min far blev över 90 år gammal och de sista åren brukade han säga "Jag visste inte att det var så svårt att bli gammal". Han skulle ha känt igen mycket i Thoursies dikter som dock inte alls bara vänder sig till den som blivit mycket gammal utan  framför allt till alla oss andra som kanske kommer att vandra samma väg.

"Vi kom från intet,
går till intet.

Däremellan är vårt liv,
en strimma ljus, en dikt.

(citerat från dikten "Dagens dikt" som finns i diktsamlingen" Sånger från äldreomsorgen", Albert Bonniers förlag, 2009).


Tom Hedlund har skrivit om Ragnar Thoursie här.

Jag länkar också till sällskapet Ragnar Thoursies vänner (grundat 2012).3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Vi kom från intet,
går till intet.


Kanske inget som släktforskare skriver under?

Mrs Calloway sa...

http://www.svd.se/kultur/pa-vag-mot-nirvana_3397255.svd

intervju med Ragnar Thoursie med anledning av utgivningen av Sånger från äldreomsorgen. där ingår en liten vårdikt. jag tyckte mycket om Thoursie

Ingrid sa...

Hannele: Man kan tolka det lite olika, kanske... :-)

Mrs C: Tack för länken. Jag minns att Sånger från äldreomsorgen blev mycket uppmärksammad vid utgivningen. Synd att poeter så ofta och alldeles för snabbt blir bortglömda.