fredag 27 februari 2015

Eleanors kors


Ett av tolv Eleanorakors: Waltham Cross. (Foto: Richard Croft)


 Eleanor av Kastilien var drottning till den engelske kungen Edward I (även kallad Edward långskank). Hon födde sexton barn men bara sex av dem överlevde till vuxen ålder och av de fyra sönerna blev bara den yngste, Edward, kvar. (Han blev så småningom Edward II och en kung med ett mycket dåligt eftermäle.)

När Eleanor avled år 1290 i Harby (Nottinghamshire) var hon bara 49 år gammal. Dödsorsaken var troligtvis malaria.Hennes kropp balsamerades och forslades sedan under stor ceremoni ner till London. Vid alla platser där följet övernattade restes ett kors till minne av Eleanor. Det blev i allt tolv stycken - idag finns bara tre stycken kors kvar i sin ursprungliga form och skepnad. En av platserna för ett av Eleanor-korsen var Charing, strax utanför London. Idag känner de flesta väl till knutpunkten Charing Cross men få tänker nog på ursprunget till namnet.

Eleanor av Kastilien  (Foto: Richard Croft)


Om Eleanor och hennes liv har jag läst i Lisa Hiltons krönika om Englands medeltidsdrottingar:
"Queens Consort- England's Medieval Queens" . Här finns de alla samlade- från Matilda av Flandern till och med Elizabeth av York. (Elizabeth av York kom att bli mor till Henrik VIII).

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Edward I har jag läst om; den tjocke kungen

Mrs Calloway sa...

Charing Cross känner jag till men inte varför det heter så. boken är så vacker också

Ingrid sa...

Hannele: Inte visste jag att han var tjock :-)

Mrs C: Jag visste inte heller varför Charing Cross heter som det gör-så jag är mycket förtjust i boken om de medeltida drottningarna av många anledningar!