lördag 28 februari 2015

Kan man skratta åt allt?


Mars-numret av den franska litteraturtidskriften "Lire" känns extra angelägen. Omslaget pryds av en av Cabus teckningar. (Cabu var signatur för Jean Cabut (1938-2015) och han blev mördad i Paris den 7 januari i år. Hans teckningar kan man däremot inte slå ihjäl.) En stor del av tidskriften upptas av artiklar om det fria ordet och dess vikt och okränkbarhet. Här skriver till exempel Umberto Eco och Elisabeth Badinter och det finns också notiser om författare som verkligen har skrivit historia vad gäller konsten att utmana samhället.
François Rabelais (1494-1553) var  författare och läkare. Hans böcker "Pantagruel" och "Den store Gargantuas förskräckliga leverne" ansågs både hädiska och snuskiga. (och t ex Pantagruel sålde på sin tid mycket bättre än bibeln). Rabelais levde farligt i medeltidens Frankrike men han lyckades klara livhanken. Boken om Pantagruel finns fortfarande att köpa i svensk översättning via bokhandeln. Det ska vi tacka bokförlaget Atlantis för.

 

Voltaire behöver ingen introduktion. Om det är någon som står för det fria ordet så är det väl just han. Jag citerar: "Le seul parti raisonnable dans ce siècle ridicule, c'est de rire de tout. Riez, riez, et vous les écraserez." Dessa ord gäller lika väl i vårt sekel som i 1700-talet.

Nästa citat:

Tänk själv, och låt andra åtnjuta privilegiet att göra samma sak.

Andra författare som nämns och citeras är bland andra Alfred Jarry och Jacques Prévert.

Både Alfred Jarrys och Jacques Préverts böcker finns (en del i alla fall) i svensk översättning.


2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Man har väl alltid häcklat makthavare, Voltaire kan jag inte på origilspråket, skratta åt allt, säger google translate

Ingrid sa...

Hannele: Det är inget nytt att häckla makthavare eller att ifrågasätta dogmer och religion av olika slag. Tyvärr heller inget nytt att man får sätta livet till för att man vågar ifrågasätta och häckla. Sorgligt och framför allt djupt tragiskt.