måndag 16 februari 2015

How to be Well Read

Giuseppe Belli 1791-1863


Jag har äntligen fått tag på John Sutherlands senaste bok "How to be Well Read"-  A guide to 500 great novels and a handful of literary curiosities. Jag hann inte mer än till första sidan innan jag fastnade.

Här skriver Sutherland om en roman av Anthony Burgess med titeln "Abba Abba" (och det handlar inte om popgruppen ). Abba Abba var Burgess 22:a roman och det är en kort sådan men inte desto mindre verkar den både speciell och lockande. Idag kommer man ihåg Anthony Burgess mest för hans dystopi A Clockwork Orange men han skrev ju så mycket mera som är värt att fördjupa sig i.

Abba Abba handlar om de sista månaderna i John Keats liv. Boken består av två delar och den första delen beskriver några möten som Keats har med bland andra Giuseppe Belli (italiensk skald känd för sina sonetter) och Napoleon Bonapartes syster, Pauline. Del nummer två innehåller sonetter (möjligen inte helt "rumsrena").

"Abba Abba" is the epitaph on Burgess's marble memorial stone, behind which the vessel with his remains is kept, in Monte Carlo. The phrase refers to Christ's words on the cross: "Abba" means "father". (Källa: Wikipedia). Anthony Burgess levde mellan 1917 och 1993.

4 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Det förtjänar att sägas att Anthony Burgess skrev en liknande och lika läsvärd bok som John Sutherland nu har åstadkommit, fast den bara är en femtedel så lång: 99 Novels, the Best in English since 1939.

Han skrev den på uppdrag av en förläggare i Nigeria och var klar på två veckor - så ägnas varje bok bara en sida. Det är ingen skrymmande volym, men den är bra. Hela listan på de böcker han valde finns utlagd på Wikipedia.

Framför allt gläder det mig att The Fox in the Attic av Richard Hughes togs med, den första delen av romanserien The Human Predicament som skulle ha följt av många fler. Men Hughes var långsam av sig, och det blev bara långt om länge uppföljaren The Wooden Shepherdess, samt torson av en tredje del.

Hanneles bokparadis sa...

mycket intressant

tant Hannele sa...

(och några intressanta författare måste det väl ha kommit under de senaste 80 åren, efter 1939)

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Jag ska studera Anthony Burgess "99 novels" lite mera noggrant (jag har redan tittat lite på Wikipedia).99 romaner är något mera lätthanterligt...

Hannele: Jodå, Sutherlands bok har många ganska (och även mycket) moderna författare nämnda!