söndag 1 februari 2015

Lion FeuchtwangerI Tyskland kommer hans böcker ut i nya utgåvor men därvid tycks det stanna. De svenska översättningarna är gamla och svåra att få tag på. Det ser ut som om den färskaste av dem är från år 1965. Det är tur att det finns antikvariat att tillgå för den här författaren vill jag läsa mera av. (För något år sedan hittade jag "Familjen Oppermann" och den romanen blev  en stor läsupplevelse.)

Nu väntar förhoppningsvis  "Framgång", en ganska omfattande berättelse om mod, integritet och om hur det är att leva under hot om våld och förtryck. Martin Krüger är chef för ett museum i München och han har fräckheten att ställa ut konst som inte uppskattas av makthavarna. Det kommer att sluta illa men beskrivningen av vägen dit tror jag är mycket läsvärd och framför allt tankeväckande för alla oss som lever i tider då yttrandefriheten på nytt hotas å det grövsta.

"Erfolg" som är den tyska titeln kom ut år 1930 och sedan igen år 1934 hos Querido förlag i Amsterdam. Lion Feuchtwangers böcker brändes på bokbålen i Tyskland år 1933 och författaren själv tvingades i landsflykt. Till slut lyckades han ta sig till USA där han fick en fristad.

Lion Feuchtwanger levde mellan åren 1884 och 1958. Han ligger begraven på Woodlawn Cemetery i Santa Monica (Kalifornien).


Inga kommentarer: