tisdag 10 februari 2015

Tematrio : Historiskt


Lyran vill ha tips på historiska romaner- här kommer några av mina favoriter.


1.  Klassikernas klassiker- Krig och Fred av Leo Tolstoj. Man ska inte låta sig avskräckas av det stora formatet. Ryssland- Napoleon- krig och kärlek i en bra blandning och med mycket att fundera på i slutänden.

2.  En något mindre känd bok danske Kelvin Lindemanns "Den frihet väl kan bära" även här handlar det om krig- eller snarare krigiska handlingar. Året är 1658 och Bornholmarna gör sig fria från svenskarna. (Det svenska styret varade inte ens ett år på ön).

"Genom freden i Roskilde hade svenske kungen delat Danmark. Öresund som hade strömmat rakt genom danska riket var nu gränsen i öster. Det var ett förödmjukat Danmark som Karl Gustav av Sverige med allvar i uppsynen och stapplande tunga talade om Nordens nyordning, om det förbund, som skulle garantera freden och de nya gränserna, sedan en fjärdedel av Danmark hade lagts under den svenska kronan. Men det gick långsamt med att vinna anhängare och pfalzgrevens son beslöt då att göra slut på det självständiga Danmark."

(Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, heter det. Det fick pfalzgrevens son i allra högsta grad erfara).

Den här romanen skrevs mitt under brinnande krig (1943) :" I romanen Den kan vel Frihed bære hämtade han motivet från bornholmsbornas resning mot de svenska ockupanterna år 1658. Denna roman konfiskerades och Lindemann, som varit medlem av det illegala författarrådet blev politisk flykting i Sverige och Finland 1944 – 45. Han fortsatte efter kriget att publicera satiriska och samhällskritiska romaner." (källa:Wikipedia).

3. Paul Scott skrev om "The Raj" dvs britternas styre av Indien. Hans "Raj Quartet"(som visats som TV-serie) handlar om de allra sista åren av detta styre. De fyra böckerna i serien finns samtliga i svensk översättning.

(Juvelen i kronan, Skorpionens dag, Tystnadens torn, Det bittra slutet.)

10 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Krig och fred - det är verkligen en klassikernas klassiker!

Boklysten sa...

Juvelen i kronan läste jag för länge sedan, men kanske man skulle läsa alla fyra.

Unknown sa...

Tre olästa titlar här. Krig och Fred skulle jag dock gärna vilja läsa.

Sanna sa...

Krig och fred har jag inte - ännu - läst. Tveksamt om jag hinner det i år, men kanske?

Sofia sa...

Bra trio! Förvånande att inte fler tog med Krig och fred (inte jag heller :))

Mrs Calloway sa...

Krig och fred är en fantastiskt innehållsrik roman. och Tv serien Raj Qurtet var verkligen bra, men styckades ju upp i avsnitt i TV

Ivo Holmqvist sa...

En trevlig (fast ohistorisk) bok av Kelvin Lindemann är Medan näktergalen sjunger - om livet i min trädgård, med vackra teckningar av Mads Stage. Den hör till samma lättsamma genre som Hesses Stunder i min trädgård, och Karel Capeks Ett år i min trädgård.

1953 åstadkom Kelvin Lindeman en del rabalder. Det året kom den historiska romanen En aften i koleraåret som påstods vara skriven av Alexis Hareng (den kom på svenska redan året därpå, översatt av ingen mindre än Marianne Höök).

Man gissade på att Karen Blixen dolde sig bakom det nya författarnamnet, liksom hon gjort när Gengaeldelsens Veje hade kommit elva år tidigare, den som hade den okände Pierre Andrézel som författarnamn.

Den boken skrev hon, men inte den om koleraåret, tvärtom blev hon irriterad över spekulationerna. Inte att undra på eftersom den kan läsas som en Blixen-pastisch, på gränsen till parodi. Och det var alltså Lindeman som hade skrivit den - det blev hett om öronen för hans stackars förläggare.

Om detta kan man läsa i en artikel av Knut Ahnlund som finns omtryckt i Den främmande förförerskan, svenska synpunkter på Karen Blixen.

Hanneles bokparadis sa...

Intressant trio.

Ingrid sa...

Tack för trevliga kommentarer och tack Ivo Holmqvist för intressant information om Kelvin Lindemann- Medan näktergalen sjunger tror jag mig ha läst för längesedan.

Lena sa...

Krig och fred är den enda jag läst, men det var länge sedan.