tisdag 28 juni 2011

Käthe Kollwitz



Käthe Kollwitz (1967-1945)

Foto: Robert Sennecke


Pregel (Wikipedia)

Hon föddes i Königsberg år 1867 som Käthe Schmidt och där växte hon upp invid floden Pregel med sina sju broar av sten och trä. Vid den tiden hade Königsberg 115 000 invånare- övervägande protestanter. Stadens mörka och nordliga läge påverkade den unga Käthe - de trånga gatorna, pråmarna vid floden, de små ölstugorna vid vattnet... allt detta inspirerade henne att börja teckna och återge intrycken. Den unga flickan drogs till det mörka, det som var Tysklands fattiga och fula sida.


Käthe for till Berlin för att studera konst och där träffade hon sin blivande man Karl Kollwitz som blev läkare. Paret bosatte sig på Wörther Strasse- de hade båda sina självständiga liv- han med sin läkarpraktik och hon med sin studio. Två söner föddes- Hans och Peter. Peter stupade i oktober 1914 och denna förlust kom aldrig Käthe Kollwitz över. "De sörjande föräldrarna" är hennes hyllning till den döde sonen.




De sörjande föräldrarna av Käthe Kollwitz


Käthe Kollwitz mest kända konstverk är nog de etsningar hon gjorde inspirerad av Hauptmanns bok "Vävarna" som handlar om ett försök till arbetaruppror i Schlesien år 1844. HÄR en länk till en mycket fin bloggsida om Käthe Kollwitz verk.


Om Käthe Kollwitz läser jag i "Forgotten Land" av Max Egremont.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

nåt fel på hennes födelseår...
Men hon hann ju inte sörja så länge,
aha, första världskriget...

Ingrid sa...

Hannele: Käthe Kollwitz miste även ett av sina barnbarn- i andra världskriget. En intressant konstnärinna med ett svårt liv.

agnes i Lund sa...

Det finns ett jättefint Käthe Kollwitz-museum i Berlin. På Fasanenstrasse, strax bredvid det fina caféet Literaturhaus!

Ingrid sa...

Agnes: tack för tipset! Jag skriver upp för jag har Berlin som mitt nästa resmål på önskelistan(när det nu blir...)