söndag 26 juni 2011

Agnes Miegel och Ostpreussen

" Ja, om hon bara inte hade skrivit den där dikten", säger Max Egremont i sin bok om Ostpreussen. Agnes Miegel blev nämligen mycket begeistrad av en viss Hitler och skrev en hyllningsdikt till honom . Så blev hon persona non grata under många år efter kriget(och kanske inte så konstigt). Så småningom gick det att köpa hennes böcker igen och idag finns en del av dem i nytryck.

Agnes Miegel föddes 1879 i Ostpreussens huvudstad Königsberg- efter skolgång arbetade hon i Weimar, Berlin och i England- men återvände till Königsberg för att vårda sina sjuka föräldrar- hennes egen hälsa var heller inte så god.

Hon skrev skisser, dikter, ballader och berättelser som handlade om eller hade anknytning till Ostpreussen. Hon belönades med otaliga litterära priser. Hennes mest kända dikt är "Die Frauen von Nidden" (HÄR, en länk till dikten i sin helhet.)

Agnes Miegel blev som sagt mycket imponerad av nationalsocialisterna och hon gick med i partiet 1940. Hon såg Hitler som en ny Hindenburg, en man som skulle försvara Ostpreussen till varje pris. Efter kriget (hon tvingades lämna sitt Ostpreussen)- sattes hon i "karantän" men började vinna litterära priser igen i slutet av 50-talet. Hennes anseende kommer dock troligen alltid vara fläckat av den där hyllningsdikten och av hennes "visit i det nazistiska partiet".

Agnes Miegel dog 1964 i Bad Salzuflen.

Inga kommentarer: