tisdag 14 juni 2011

Walter Ljungquist?

Frågetecknet satte jag dit eftersom det verkar som om Walter Ljungquist är en ganska bortglömd författare idag. Jag hittar inget "nytt" att köpa och det mesta av det han skrivit verkar vara förpassat till bibliotekens magasin (och då fattas många titlar- åtminstone på "mina" bibliotek).

Jag läser i min litteraturhistoria (jag är rätt så fördjupad i den just nu på grund av min läsning av några av Eyvind Johnsons romaner) att Walter Ljungquist ansågs vara "en av den moderna svenska romanens mest betydande företrädare".

I mina hyllor finns "Ombyte av tåg" en kort roman som jag läste för ett tag sedan (jag tyckte om den). Nu vill jag läsa mera. Kanske finns det plats för ett till djupdyk.... det känns i alla fall angeläget för mig att bekanta mig mera med Walter Ljungquists författarskap.

Jag läser att Ljungquists romaner oftast gör nedslag i skogstrakterna mellan Småland och Östergötland- det talas om "detektivistiska mysterieberättelser som utspelas med ljust skimrande sommarstämning i kontrast till de mörkt oroande bråddjup i människosjälen som samtidigt pejlas". Nog låter det lockande.....

5 kommentarer:

Johannes sa...

Jäpp! Ljungquist är ypperlig, och av någon underlig anledning ganska bortglömd. Ombyte av tåg är dock ganska olik hans övriga produktion. Rekommenderar Azalea och de flesta av delarna i den jättelika romansviten om Jerk Dandelin (elva volymer tror jag det är, ganska intrikat sammankopplade: somliga är helt fristående och andra är bara meningsfulla i sitt sammanhang med andra delar.) Perfekt sommarläsning!

Ingrid sa...

Johannes: Tack för ditt inlägg och dina rekommendationer. Jag ska bege mig ner till biblioteket om en stund och försöka få ut något från magasinen!! Azalea ska jag absolut försöka att hitta!

Johannes sa...

Kul! Av delarna i Dandelin-sviten kan man med fördel läsa Liljor i Saron, Kammarorgel, Källan och Ossian separat. (Och föralldel även Revolt i grönska, som är den första delen. Så kan man välja om man vill gå vidare med delarna i ordning eller inte sedan...). Däremot bildar Brevet från Casper, Paula, I stormen, (möjligen någon jag har glömt häremellan. Fyll i här, Vixxtoria, om du ser detta.) och den avslutande Sörj dina träd en sammanhängande svit. Den är å andra sidan något av det starkaste han har skrivit, tycker jag. Romanerna och novellerna från 1930- och tidigt 1940-tal är lite ojämnare.

Anonym sa...

Walter Ljungquist har sina läsare, men han är väl värd att få fler!
Blev otroligt glad att få se en bokblogg skiva om honom, eller så läser jag för få bloggar?
Källan är en bok att börja med, ja, eller någon annan i Jerk Dandelin-sviten. Man blir inte riktigt samma människa när man läst honom. Visst är han ypperlig. Liksom din blogg, Ingrid, som jag inte kommenterat på tidigare. Ville till Walter L för det!
Anna

Ingrid sa...

Johannes: På Vellinge bibliotek fanns Källan och Revolt i grönska. Jag beställde båda och får dem på fredag. De övriga får gå via fjärrlån (och jag skriver så pennan brinner)- tack, tack för att du tipsar mig! Jag ser verkligen fram emot att läsa!

Anna: Du ska ha stort tack för dina vänliga ord- nu blev jag riktigt rörd- och ännu mera lockad att läsa Walter Ljungquist. Jag ska avnjuta hans böcker med andakt.