lördag 22 februari 2014

Han håller verkligen än



Jag talar om Anthony Trollope- författaren som skrev en oändlig mängd romaner och som var så oerhört disciplinerad. (Han steg upp i arla morgonstund för att hinna skriva sitt "kvotum" innan det var dags för arbete (att skriva är naturligtvis också arbete men Trollope behövde sitt förvärvarbete också (han var anställd vid posten).

Jag har läst ut tegelstenen "Barsets sista krönika" och jag är väldigt tacksam mot min far som köpte de här böckerna en gång i tiden för nu är de en ganska sällsynt vara (åtminstone de svenska översättningarna). På "mitt" bibliotek lyckades jag rota fram en enda mycket sliten volym "Kan du förlåta henne" från 1974 och den översättningen berodde förmodligen på en TV-serie som visades just då).

Barsets sista krönika (min svenska översättning är från 1945) är den sista volymen i Trollopes Barsetshire Chronicles (krönikor som består av dessa delar):

  • The Warden (1855)
  • Barchester Towers (1857)
  • Doctor Thorne (1858)
  • Framley Parsonage (1861)
  • The Small House at Allington (1864)
  • The Last Chronicle of Barset (1867)

  • Det handlar mycket om präster men också om småstadsliv i allmänhet. Man kan bara konstatera att människor är sig lika i alla tider och då som nu fanns/ finns det sladderkäringar, "busy-bodies", strebers och så den mera sällsynta personen i galleriet, den som i boken representeras av den genomärlige och omutbare Mr Crawley. Barsets sista krönika börjar med ett samtal på ett advokatkontor- och det handlar om Mr Crawley som är misstänkt för stöld. Så vindlar sig berättelsen framåt i sakta mak- lite petimetrigt ibland och med en hel del utvikningar (lite kärleksbeskymmer måste man ha med) men det är aldrig tråkigt. Man blir också rejält upplivad av biskopens megära till fru, Mrs Proudie (Trollope måste ha haft roligt när han hittade på namn åt sina karaktärer). Maken till skräcktant får man leta efter och som sagt, underhållningsvärdet är högt.

    Slutet gott allting gott- så brukar det vara i den här typen av romaner- men inte utan en del intressanta vändningar och det goda slutet kan visserligen vara just gott men kanske inte på det från början förväntade viset.

    Jag fick upp mitt intresse rejält för Trollopes författarskap och lånade hem en DVD också för säkerhets skull. Jag blev inte besviken. Jag kan gott tänka mig att läsa flera böcker i Barsetserien (jag börjar med den).

    Numera har Anthony Trollope en egen plats i Poets' Corner och det finns en mycket livaktig Trollope Society. Den länkar jag till HÄR.   och jag hoppas innerligt att det kommer flera svenska nyutgåvor av Trollopes verk.

     Mrs Calloway (A Room of My Own) har skrivit en hel del om Trollope på sin blogg. Här ett av flera inlägg.

    2 kommentarer:

    Mrs Calloway sa...

    men visst är han bra, Trollope!
    och visst borde det komma nyutgåvor på svenska. jag skrev till Albert Bonniers förlag och tipsade dem om nyutgåvor av Thomas Hardy, men de tyckte inte ens att mitt mejl var värt att besvara. dåligt av det stora förlaget, tycker jag

    Ingrid sa...

    Mrs C: Nonchalant av det stora förlaget att inte besvara ditt mejl. Thomas Hardys böcker borde verkligen ges ut på nytt. Förmodligen är man (vad gäller Trollope) rädd för de omfångsrika formaten- men det är ingen ursäkt. Jag har satt mig för att läsa alla böckerna i serien om "Barset"- men det får bli på engelska. Tyvärr.