onsdag 26 februari 2014

Men... varför började jag med detta.....

Att ge mig i kast med Anthony Trollopes "The Pallisers" alltså (som om det inte räckte med Barsets sista krönika som naturligtvis måste följas av de föregående.). Nu har jag mängder av läsning framför mig- vilket naturligtvis är bättre än tvärtom.....

På den lilla bilden ovan kan man se omslaget till den filmatiserade (serie) versionen av just "The Pallisers"- jag tror att en del av den serien visats på svensk TV på 1970-talet, men jag såg den aldrig.
Längst in i biblioteksmagasinets dunkla vrå hittade jag ett mycket slitet och mycket läst, hundöronsförsett (usch!) exemplar av den svenska översättningen av första delen av "The Pallisers" - "Kan du förlåta henne?" utgiven på Berghs förlag. Böckerna är tryckta år 1974 (Trollope var ordrik så man har delat upp verket i två delar)  och ja, det ser ut som om det är den enda delen av "The Pallisers" som blivit översatt. Finns det tidigare översättningar är de säkert mycket svåra att få tag på.

Nu har jag läst och blivit mycket underhållen- han skriver verkligen fängslande Trollope och man vänjer sig snabbt vid långa meningar och lite omständiga beskrivningar. Trevligt, lättsamt men inte utan humor och ironi.

Som vanligt ser Trollope till att ha flera intriger på gång och mer än en huvudperson- även om den större delen av "Kan du förlåta henne" går åt att skildra den rättrådiga (men vacklande) Alice Vavasor och hennes alla besvärligheter med män, familj och vänner. Jag tycker om Alice för hon är mycket självständig och rak. En rolig bifigur är Mr Cheeseacre med sina gödselstackar och mjölkkor- en man som envist uppvaktar en rik änka, Mrs Arabella.

Jag håller helt med förlaget som skriver "en klassiker helt utan damm". Det är verkligen behagligt berättat och man får en  intressant inblick i det viktorianska samhället. Trollope är ingen oäven psykolog och han är också en god iakttagare av mänskliga svagheter.

Jag kommer givetvis att vilja följa The Pallisers liv och leverne- och det får bli i engelsk version.

Inga kommentarer: