onsdag 5 februari 2014

Nytt på mitt läsbord


Jo, det handlar om Frankrike och två av böckerna handlar så gott som uteslutande om kvinnor. Joanna Richardson har skrivit mycket om franska förhållanden och franska författare, kungligheter och andra personligheter. Två av böckerna ovan är skrivna av henne. "La Vie Parisienne 1825-1870" är ett antikvariskt fynd  (precis som de övriga två ) och den boken är väldigt fint illustrerad förutom att den är lärorik. Joanna Richardson kan verkligen göra historien lätt tillgänglig utan att för den skull vara banal och alltför kortfattad.

Judith Gautier har jag varit nyfiken på ett tag och nu har jag alltså lyckats få tag på Richardsons biografi om henne. Judith var dotter till Théophile Gautier och hans älskarinna Ernesta Grisi. Judith växte upp hos sin far och hon fick redan som mycket liten träffa en mängd storheter inom konstens, musikens och litteraturens värld.

Så fortsätter jag min läsning av Grandes Horizontales- som har demimondernas värld i fokus och då främst fyra av de mest kända. Igår skrev jag lite om Kameliadamen (Marie Duplessis) - fortsättning följer inom kort.

Inga kommentarer: