måndag 10 februari 2014

Tematrio: Systrar och bröder


Lyrans tematrio handlar idag om syskon- systrar och bröder. Jag kom omedelbart att tänka på Barbara Kingsolvers (ja, den får väl kallas för modern klassiker?) Giftträdsbibeln , som handlar om en missionärsfamilj (Price) från USA som hamnar i Belgiska Kongo mitt under den stora krisen i början av 1960-talet. Boken ger en ingående bild av en enorm kulturkrock och om relationen mellan familjemedlemmarna med fokus på systrarna Price.Som nummer två väljer jag John Galsworthy's  böcker om familjen Forsyte. De börjar ju med att sätta en stor syskonskara i fokus- med både bröder och systrar. Till slut är det bröderna Jolyon och James som står kvar "på barrikaderna"- två syskon, två olika synsätt och två öden- skilda- men ändå sammansvetsade.Jette Drewsen har skrivit en mycket berörande självbiografisk bok om hur hennes familj kommit att präglas av hennes lillasysters tragiska död genom olycksfall. Ett olycksfall som Jette känner skuld över.

"Da dagen for begravelsen kom, var det et voldsamt syn for mig at se min lillesösters kiste. Den var pyntet med lyseröde lathyrus. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at tage så mange gode tegn som muligt. Lathyrus, som jeg dengang kaldte for aerteblomster, var mine yndlingsblomster. Jeg spurte ingen, men jeg håbede i mit stille sind på , at det var for min skyld, der var blevet valgt aerteblomster. Jeg måtte ty til alle slags måder at hjaelpe mig selv på for ikke at forsvinde i den fortvivlelse, som kun en far og mor havde ret til dengang, når et barn döde."

9 kommentarer:

Ewa K sa...

Forsytesagan, det var tider dé!

Helena sa...

Den sista låter intressant, men en hel bok på norska, tror inte det skulle gå...

Jenny H sa...

Inga böcker jag har läst, men spännande låter de! Det är alltid roligt med relationsromaner.

Ugglanoboken sa...

Vilka bra och intressanta exempel! The Poisonwood Bible är helt underbar!

Anna sa...

Jag har inte läst någon av dina tre - men har såklart hört talas om Forsytes. Jag kanske borde sätta tänderna i den! :) Tack för tipsen!

Sanna sa...

Så bra att du påminde mig om giftträdsbibeln! Den vill jag verkligen läsa men jag hade glömt den. Nu hamnar den på listan.

Ingrid sa...

Ewa: Det var härliga tider när man visade Forsytesagan (den svartvita versionen från 1960-talet) på TV. Inte mycket kan slå den i underhållningsvärde.

Helena: Det tror jag nog att det skulle- gå alltså. (Fast Jette D är en dansk författarinna :-). Jag har själv haft motstånd att läsa på både danska och norska men jag lovar dig- det går att övervinna!

Jenny: Realtionsromaner gillar även jag.

Helena Andersson: tack ska du ha- och visst är Poisonwood Bible ett litet mästerverk!

Anna: Forsytesagan är innehållsrik men absolut värd att ta tag i!

Sanna: Giftträdsbibeln täcker in så mycket- syskonrelationer, kulturkrockar och så den hemska kongokrisen. En mycket bra bok.

Lena sa...

Ja oj, Fortsyte-sagan var det ju evigheter sedan jag läste.

Hanneles bokparadis sa...

Kul förslag!