lördag 8 februari 2014

Bokhyllelesning 1: Skandinavisk bok frå 1900-taletDet är dags för etapp 1 i Björgs utmaning Bokhyllelesning (hyllvärmare). En skandinavisk bok från 1900-talet ska det bli och jag valde Jeppe Jensen Aakjaer (1866-1930) och hans "Vredens börn" från 1904 (boken finns i svensk översättning men den är inte pinfärsk- från 1924, ser det ut som....). Jag har valt att läsa på originalspråket (danska) och den utgåva jag har är faktiskt ganska ny (från 2008) och utgiven av Jenle forlag och bakom det står Jeppe Aakjaer-sällskapet.


 
Jeppe Aakjaer är en av de stora danska författarna men jag måste lite skamset erkänna att jag inte har läst något av honom- förrän nu." Vredens börn- Et tyendes Saga" kom ut i slutet av år 1904 och den är översatt till en mängd språk. Boken kom att ge upphov till en våldsam debatt i Danmark- den var så våldsam att Aakjaer till och med blev hotad till livet. Det var brännbart stoff han skrev om- tjänstefolkets /lantarbetarnas villkor.
 
Handlingen i korthet: Per är ett mycket fattigt barn, dessutom är han född utom äktenskapet (jag avskyr termen "oäkta") och eftersom fattigvården inte har lust att försörja honom tvingas han ut att tjäna och slita ont redan som 11-åring hos en av traktens bönder , Bertel Nörgaard, en veritabel snåljåp och utsugare. Per tvingas in i den smutsiga, snuskiga dränkammaren där han snabbt ådrar sig skabb och ja, så är hans barndom slut. Skolgången blir givetvis eftersatt och det krävs utomståendes ingripande för att Per ska få denna rättighet. Per är begåvad och tycker om att lära och läsa och han dras mot ljuset- man kan hoppas att det ska gå honom väl. Ljuset tror han sig dock inte finna i hemlandet där han känner sig maktlös. Boken slutar med hans emigration till USA.
 
"Vredens börn" var en brandfackla och den blev startskottet till en rad sociala reformer i Danmark.
 
Här några rader från inledningen: 
 
”SOLEN havde allerede lagt sin brede Hage paa Vestens Banker og kigged træt og anstrengt ind mellem Løvet i Sølgigs Herregaardshave, hvor Ejeren Proprietær Wollesen, var i Færd med at fodre Rotterne. Det var gamle Wollesens Yndlingsbestilling, og i godt Vejr forsømte han den aldrig--- Rotterne kom frem af dybe Huller under de graa Syldsten, henne hvor Svinehuset stødte op mod den hvidtede Hovedbygning; her beredte den overdaadige Burreskov og Dunsterne fra Svinene disse Skabninger et Paradis af Stank og Mørke; Rotterne opførte sig da ogsaa saa ugenerte, som var de Sølsigs egentlige Indvaanere og alle andre Væsener kun deres opvartende Tjenere. De gik dristigt lige ind under Wollesens revnede Træskonæser og snapped med fræk Kjæft de Brødhumplinger, han tog fra Lerfadet og slængte ud imellem dem.”
 
 
 
och här Jeppe Aakjaers Tyendesang
 
TYENDESANG .  (tyende= tjänstefolk) 
Her kommer fra Dybet den mørke Armé
og fordrer af Verden et Svar;
skjønt Dagningens Glimt i vor dryppende Le
er al den Fane vi har,
vi vover en Kamp for vor nedtraadte Ret
og løfter i Vejret paa Skjændselens Bræt
den Tusindaars-Lænke, vi bar.

"Vredens börn" är en dansk klassiker och den borde ingå i en världskanon över arbetarlitteratur.
 
 Danskan i boken är ibland ganska svår att förstå eftersom mycket är skrivet på dialekt (jylländska). Min utgåva  har visserligen en ordlista i slutet och det finns också listor på internet men läsningen blir väldigt splittrad om man hela tiden ska tvingas slå upp. I efterhand tänker jag att jag nog borde ha läst på svenska....
 
 

4 kommentarer:

Bjørg, mellom linjene sa...

Eg kjenner at det nesten er pinleg kor liten oversikt eg har over dansk litteratur, men eg har knapt nok høyrd snakk om Jeppe Aakjær. Men etter å ha lese omtalen din, vil eg veldig gjerne lese denne boka.

Ingrid sa...

Björg: Jag hade inte läst något alls av Aakjaer tidigare- men- som sagt, jag önskar att jag hade läst boken i översättning för jag tyckte att språket var ganska svårt på grund av all dialekt.

Birthe sa...

En ny forfatter for meg, men veldig spennende at denne boken ble gjenstand for debatt som førte til sosiale endringer i Danmark! Slikt liker jeg å lese, så takk for tips :)

Ingrid sa...

Birthe: Jag hade heller inte läst något av Aakjaer innan- och jag blev nyfiken på den här boken som ju var en verklig brandfackla på sin tid. En välbehövlig sådan.