söndag 3 mars 2013

Nyfiken på: Antonella Lattanzi


Antonella Lattanzi (f. 1979 i Bari) hör till "det yngre gardet" inom italiensk litteratur. Astor har gett ut en novell av henne "Katastrofen i Bari".


Bari ligger i södra Italien, i provinsen Apulien (nära "klacken på stöveln") och det är en stad som har en rik men också tragisk historia- en del av den berättar Lattanzi om i sin novell.

Det var i december år 1943 och Italien hade undertecknat vapenstillestånd sedan tre månader tillbaka (de allierade trupperna hade under sommaren invaderat först Sicilien och sedan fastlandet). Luftrummet i söder var i händerna på amerikanska trupper och i Bari kände man en stor lättnad över att ha undkommit bombningar och andra krigets fasor. Man började sluta vara rädd för tyskarna- nu var väl ändå kriget snart slut, trodde man. I hamnen låg bara lastfartyg- ett av dem var John Harvey. John Harvey var tungt lastad och det var en mycket otäck last dessutom- om den visste Baris invånare ingenting. Inte undra på att man teg för John Harvey var fylld av tunnor med senapsgas något av det mest vidriga man kan tänka sig.

Om vad som hände den här ödesdigra dagen i Baris historia skriver Antonella Lattanzi - och man följer texten med skräck och ilska. Ilska över att något sådant fick ske, att man utsatte civilbefolkningen i Bari för sådana risker och ett sådant lidande. Nära 1000 människor fick sätta livet till och oändligt många fick svåra skador.

Italiens Pearl Harbor har bombningen av Bari kallats för och Antonella Lattanzi har skrivit med sitt eget blod- så känns det i alla fall.
Bari är en vacker stad. (Lånat foto.)Inga kommentarer: