fredag 22 mars 2013

Tyskt en fredag


Oj, det är redan fredag- det här inlägget skulle ha kommit igår. Mitt tyska bidrag den här veckan handlar om min längtan efter fyra böcker.... ja, det är väl egentligen en bok men den är uppdelad på fyra delar. Någon svensk översättning finns inte och inte tror jag att det kommer någon heller men man kan läsa nr 1 och nr 2 på engelska. Om man så vill.

Uwe Johnson (1934-1984) växte upp i DDR men han beslöt så småningom att flytta till Västberlin. Han var av och till "persona non grata" i öst. Han var en av medlemmarna i Gruppe 47 och han tilldelades många litterära priser genom åren. De tio sista åren av sitt liv tillbringade Uwe Johnson i England- på Isle of Sheppey i norra Kent.

Jahrestage är alltså en romansvit innehållande fyra delar och Johnson arbetade på den under över tio år- böckerna har också blivit till en film i regi av Margarethe von Trotta." Jahrestage" har i stilen liknats vid Buddenbrooks av Thomas Mann (i modernare tappning). Man kan nog säga att det här romanverket är en sammanfattning av Tysklands historia från 1800-talets slut och fram till och med 1968.. Allt berättat av en mor för sin dotter- i dagboksform och jo, jag skulle väldigt, väldigt gärna vilja läsa.....


2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Det var intressant. Honom skulle jag nog vilja läsa.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag funderar på att inhandla åtminstone någon del.