onsdag 6 mars 2013

En "skrap" damMarie von Ebner-Eschenbach (1830- 1916) var en österrikisk baronessa och författare - hon började sin karriär med att skriva skådespel men övergick så småningom till att författa romaner. Hennes familj tyckte i början inte alls om att hon sysslade med "skriverier"- hon var ju adlig och skulle hålla sig "i skinnet". Maries styvmor måste dock ha imponerats ändå för hon skickade en del av de dikter som den unga flickan hade skrivit till den kände författaren Franz Grillparzer och han blev rejält imponerad. Så började en lång författarbana. HÄR kan man läsa lite mera om Marie.

Hon var en författare av rang och hennes verk går fortfarande att få tag på i nya utgåvor. Det mest populära verket är nog hennes aforismsamling (från 1880). Några exempel:


Allmänna opinionen är slinkan bland opinionerna.

De lyckliga slavarna är frihetens bittraste fiender.

Man kan inte hjälpa alla sa den snåle- och hjälpte inte någon.

Några av Marie von Ebner-Eschenbachs böcker finns översatta till svenska men samtliga är mycket gamla och jag undrar om man får låna hem dem från biblioteket. Att läsa på tyska blir nog det säkraste kortet- men en del av aforismerna har översatts till engelska.


Inga kommentarer: