fredag 1 mars 2013

Det kom ett paket....


Jag blev så glad när det här prydligt inslagna paketet hamnade i min brevlåda. Till och med frankeringen är vacker.


Men... till syvende och sist är det innehållet som är det väsentliga. Jag försökte först låna Åke Claessons reseskildring "Makedoniska flöjten" (1935) men det visade sig vara lite för bökigt- det finns nämligen inte så många exemplar kvar i omlopp på biblioteken. Det har gallrats ut och så försvinner den ena boken efter det andra. Jag anlitade Bokbörsen i stället och det gick ju alldeles utmärkt.


Som extra bonus en dedikation- skriven av författaren själv. Det här är en bok med synlig historia.

Åke Claesson (1889-1967) kände jag inte till- och det visar sig att han är mycket mera bekant som skådespelare än som författare. Han medverkade i en oändlig mängd filmer se HÄR. Jag fick däremot leta ordentligt för att hitta information om hans författarskap men jo, han skrev några böcker också- mest känd är han för reseskildringarna "Den förtrollade trädgården" och "Makedoniska flöjten". (den förra boken handlar om resor i Nord-Afrika och Spanien).

Jag hittade "Makedoniska flöjten" via Bonniers Litterära Magasin (årgång 1936)- där fick den mycket god kritik och jag kände att jag ville läsa.

Förlaget Fahlcrantz & Co startades år 1877 av Carl Johan Fahlcrantz och det övertogs senare av hans son (med samma namn)- Carl Johan Fahlcrantz (den yngre) (1892-1964) var skådespelare och där kanske vi har kopplingen till Åke Claesson.

Även "Den förtrollade trädgården (1934) fick god kritik och jag citerar: " Hans stil är lättflytande och hans iakttagelser väl formulerade, trakterna han beskriver soliga och varma, gestalterna som skymta fram- äro tagna rätt väl på kornet om ock icke djuppejlade och över det hela vilar en livsglädje och vandrarlust, som kan smitta. Vad behövs oss mer?"

"Makedoniska flöjten" rör sig mestadels på Balkan- som titeln anger. Rapport kommer så småningom.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Riktigt julafton :)

Ingrid sa...

Hannele: Det är härligt att få bokpresenter (även om det är egna sådana... :-)

Bogstavsamleren.dk sa...

@Ingrid: kender du noget til Edna St. Vincent Millay?

Ingrid sa...

Linse: Jag har skrivit lite om henne här http://ingridsboktankar.blogspot.se/2009/05/edna-st-vincent-millay-och-new-england.html

och här
http://ingridsboktankar.blogspot.se/2011/10/litterara-tradmagnolia.html

Jag tycker väldigt mycket om hennes dikter. Hennes "collected poems" finns i hyllan.....

Bogstavsamleren.dk sa...

Tak, Ingrid. Tænkte nok du var den rette at spørge :-)