lördag 16 mars 2013

En intressant nyutgivning

Skiathos (lånat foto)

Oppenheim förlag ger ut  romanen "Mörderskan" av den grekiske författaren Alexandros Papadiamantis (1851-1911). Papadiamantis hade sitt barndomshem och en stor del av sitt liv på den grekiska ön Skiathos som hör till ögruppen norra Sporaderna (jag har faktiskt varit där en gång på 70-talet).


Papadiamantis omkring förra sekelskiftet

Mycket intressant och spännande är den här utgivningen, tycker jag, som har läst så oerhört lite av grekiska författare. Papadiamantis skrev såväl poesi som romaner och noveller och "Mörderskan" anses vara hans mästerverk. "Mörderskan" har kvinnligt perspektiv och handlingen utspelar sig på Skiathos.Jag blir väldigt glad över att upptäcka de där lite "annorlunda" böckerna och förlagen som vågar ge ut dem. Den svenska översättningen är gjord av Jan Henrik Swahn.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Jag ser att Florence Oppenheim, som driver Oppenheim förlag, själv också har skrivit två böcker om Finnskogen. Undrar vad hon kan ha för relation till den?

Ingrid sa...

Kurt: Det hade jag inte uppmärksammat. Givetvis blir jag nyfiken!

Florence sa...

Hej!
Jag är född och uppvuxen i Göteborgsområdet men har alltid gillat att vara ute i naturen. Jag har jobbat som frilansjournalist i många år och när mina barn började åka längdskidor, var vi på läger i Mattila, nordost om Torsby. Och då startade mitt intresse för finnskogarna! Jag hoppas få tid att skriva mer om området och ge ut på egna förlaget så småningom!

Ingrid sa...

Tack Florence! Då är den frågan besvarad. Finnskogarna är en intressant bygd och nu ska jag kika på lite på böckerna!