onsdag 27 mars 2013

Serien Nutidsromaner: 4


Nazisterna satte stopp för så många lovande författare- Wilhelm Speyer (1887-1952) var en av dem. Under början (och främst 1920-talet) av förra seklet var han en av de allra mest populära författarna i Tyskland. Speciellt älskad blev han för sina ungdomsromaner och "Der Kampf der Tertia" är nog den mest kända av dem. Jag är mycket glad över att ha ett exemplar av den i min hylla. (Inköpt en gång av min mor).

Boken (som faktiskt har översatts (1929) till svenska med titeln "Femteklassister") handlar om en skolklass som kämpar för djurens rättigheter- de räddar djur undan en säker död. Det blir givetvis massor av komplikationer och stridigheter men allt är berättat med känsla och stor fantasi.

I serien Nutidsromaner har man dock gett ut en annan av Speyers romaner nämligen "Charlott är tokig" (Charlott etwas verrückt,1927).


Några nya tyska utgåvor finns också men annars hör nog Wilhelm Speyer tyvärr till de bortglömda författarnas skara. Sorgligt nog, tycker jag. Vill man läsa något av Speyer på svenska får man anlita Bokbörsen. Biblioteken har gallrat ut det mesta och det finns ytterligt få exemplar kvar i magasinen av Speyers böcker.

Inga kommentarer: