onsdag 20 mars 2013

Varberg år 1899


Här ett gammalt familjefoto (och familjen är inte släkt med mig) taget i Varberg år 1899. Fotografen hette Marthilda Ranch och hennes namn är prydligt präntat i nedre högra hörnet av den här inramade bilden. Ett fruset ögonblick i tiden.... Det äldre paret är fabrikör Nils Andersson med hustru Katarina från Tomelilla och de yngre personerna är alla barn och "ingiftingar". En av sönerna hette August och han bosatte sig i Varberg.

Mathilda Ranch var en synnerligen driftig kvinna - här kan man läsa lite om henne:

Caroline Mathilda Ranch, född 23 juni 1860 i Köpenhamn, död 11 juni 1938 i Varberg, var en svensk fotograf med ateljé i Varberg, Halland. Hon hade också fotografifilialer i Horred, Slöinge, och Kungsbacka. Flera av hennes biträden och lärlingar kom att öppna ateljéer runt om i Sverige. Som exempel kan nämnas Calla Sundbäck i Gränna och Emma Lundgren i Vetlanda. Hon var dotter till fotografen Wilhelm Ranch (1828–1906) och hans hustru Theresia, född Walther (1834–1910). (Källa: Wikipedia).

Anna-Lena Nilsson har skrivit boken Fröken Mathilda Ranch - fotograf ,som har getts ut av Varbergs muséum.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Det går fortfarande att göra fynd, frågan är ju bara om någon i framtiden kommer att göra fynd av våra gamla hårddiskar?

För bara några dagar sedan fann man under ett vindsgolv i Lund flera tusen av fotografen Maria Jonns glasplåtar.

http://www.sydsvenskan.se/lund/historiskt-fynd-under-golvet/

Och för 1 månad sedan fann man också ett tusental glasplåtar av Anton Tamm

http://arkiv.mitti.se:4711/2013/07/upplands_vasby/MIUV-20130212-A-014-A.pdf

Ingrid sa...

Kurt: Nej, gamla hårddiskar tror jag inte på - inga framtida fynd där.... och tänk... alla dessa glasplåtar som fortfarande hittas "där ute". Jag fick själv en mängd av dem för ett tag sedan (som också hittades på en vind). De gamla teknikerna var inte så dumma.... men glasplåtar håller förstås inte i evighet.