tisdag 19 mars 2013

Det brittiska imperiet under luppen

Belägringen av Lucknow, Indien 1857


Det är den anglo-irländske författaren James Gordon Farrell (1935-1979) som håller i förstoringsglaset och det gör han genom en trilogi vars delar kan läsas helt självständigt (för de behandlar helt olika historiska händelser och olika tider).

Den första delen i trilogin heter "The Troubles" och kom ut 1970. Som namnet antyder handlar boken om Irland- ett Irland som härjas av inbördeskrig. ("The Troubles" blev också till en TV-serie så småningom)

Del två är kanske den mest kända i trilogin -"The Siege of Krishnapur" och här tas läsaren till Indien av år 1857 och den fiktiva staden Krisnhnapur (som sägs vara modellerad på bland annat Lucknow). Det handlar om det så kallade sepoy-upproret- som spred sig som en löpeld över stora delen av Indien. Då var britterna rejält illa ute.

Sista delen i trilogin "The Singapore Grip" har handlingen förlagd till andra världskriget och japanernas erövring av staden.

Samtliga  tre böcker i trilogin belönades med prestigefyllda priser. Jag har inte lyckats hitta någon svensk översättning. Tyvärr.Inga kommentarer: