söndag 17 mars 2013

Mera om familjer


Brandenburger Tor år 1898 i september. Man firar segern vid Sedan år 1870.

Jag läser vidare i Klaus Wagenbachs mycket trevliga, tänkvärda och välskrivna biografi/essaysamling " Die Freiheit des Verlegers" (Wagenbachs förlag 2010 och den här boken lär väl inte bli översatt till svenska, beklagligt nog). Den första delen av "Die Freiheit des Verlegers" består av biografiska anteckningar. Jag fastnar för ett kapitel som har rubriken "Sedan"- det handlar om Klaus Wagenbachs morfar - en man som beskrivs som en "tjurskalle" (Querkopf).

Morfar "Querkopf" hade som en liten egenhet att han varje år rejält firade den preussiska arméns seger vid Sedan (1/9 1870)- det var här det fransk-tyska kriget avgjordes och Napoleon III blev tillfångatagen.

Morfars hus var för övrigt fyllt av olika skatter, böcker, gipshundar, gamla stolar m m- men intressantast och mest iögonfallande var ytterdörren eller snarare det tänkespråk som var uppsatt i stora bokstäver ovanför den: Etsi omnes, ego non ("och även om alla andra, så inte jag")
Det här var Tyskland under nazitiden och det dröjde naturligtvis inte länge förrän det kom en order till morfar om att genast ta ner de här förhatliga orden. Jodå, det gjorde ju morfar - men- (vilket han så klart visste) det gick inte att skyla spåren av bokstäverna så det där med att plocka ner fick inte den effekt de stövelförsedda herrarna hade tänkt sig. Så snart kriget var över sattes bokstäverna upp igen.






Inga kommentarer: